Video/ Šta je značio 25. maj - Dan Mladosti

Nekad se složno skandiralo: 'Narod, partija, omladina, armija!!!' Šta bismo mogli danas?

Nedjeljni magazin 25.05.15, 09:47h

Nekad se složno skandiralo: 'Narod, partija, omladina, armija!!!' Šta bismo mogli danas?
Dan Mladosti slavio se u bivšoj Jugoslaviji svake godine 25. maja. Odlika ovoga datuma, koji je proglašen rođendanom Josipa Broza Tita, premda je on rođen 7. maja. 1892. godine bila je poznata Štafeta mladosti, koja bi se na današnji dan dodjeljivala lideru bivše SFRJ

 

Štafeta mladosti uvedena je 1945 godine, a na Titovu inicijativu 1957. događaj je proglašen Danom mladosti. Do Titove smrti 1980., štafeta mu se dodjeljivala na stadionu JNA u Beogradu (današnji stadion Partizana). Prvu mu je dodijelio 1957. Miko Tripalo, predsjednik Centralnog komiteta Narodne omladine Jugoslavije, a posljednju studentica iz Prištine, Sanija Hiseni.

 

Poslije njegove smrti, štafeta se predavala predsjedniku Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije.

 

Štafeta mladosti nastavlja svoj život i poslije smrti Tita i postaje simbol ljubavi i odanosti njegovom djelu. Sa zakletvom Jugoslovena da će i ubuduće biti čvrsti i nepokolebljivi na Titovom putu, predaje se ispod portreta Josipa Broza, predsjedniku Saveza socijalističke omladine Jugoslavije (SSOJ).

 

1987. godine, u Jugoslaviji je izbio skandal kada je u Sloveniji objavljeno idejno rješenje ljubljanskog dizajnerskog ateljea „Novi kolektivizam", u stvari je bio prepravljeni njemački nacistički plakat, kopija djela „Treći rajh" Riharda Klajna. Čak i rješenje koje je na kraju usvojeno, razlikovalo se od prethodnih štafeta. Urađena je od pleksiglasa, sa osam kapi krvi.

 

U vrijeme bivše Jugoslavije, svake godine na Dan mladosti, na veleljepnoj sportskoj priredbi na stadionu JNA u Beogradu, Titu je najbolji omladinac uručivao štafetu sa željama za dug život i dobro zdravlje. 

 

Godine 1988. posljednji je put na beogradskom stadionu održana priredba za "Dan mladosti". Ubrzo je počelo krvoproliće u kojem su stradale generacije jugoslovenske mladosti.

 

Iz govora na Drugom kongresu USAOJ-a u Drvaru, 1944.

 

"Prošla je godina i po dana otkako je održan vaš Prvi kongres. Od tada smo proživjeli mnogo teških iskušenja, bilo je mnogo ofanziva, mnogo teških i krvavih borbi u kojima ste vi, omladino Jugoslavije, još jedanput osvjetlali lice našim narodima, osvjetlali ga pred cijelim svijetom. Naši narodi mogu biti ponosni što imaju takvu omladinu, jer narod koji ima takvu omladinu ne treba da se boji za svoju budućnost. Od samog početka naše borbe, u našoj golorukoj vojsci, u partizanskim odredima odjekivala je pjesma naših boraca, i mladih i starih. Tome ste pridonijeli vi, omladino! Vi ste u našu vojsku unijeli pjesmu, duh veselosti, prezira prema smrti i svim teškoćama. Sada, kada je pobjeda na vidiku, kad su perspektive jasne, kad je istina o našoj zemlji prodrla širom svijeta, kad čitav slobodoljubivi svijet zna da je u Jugoslaviji slobodoljubiva omladina lila svoju krv u redovima Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda, sada kada imamo na svojoj strani snage čitavog slobodoljubivog čovječanstva, mi možemo smjelo gledati budućnosti u oči i vedro joj ući u susret, jer znamo da će pobjeda biti naša."

 

Iz razgovora Tita sa delegacijom omladine BiH, 9. aprila 1977.

 

"Značajne su radne akcije koje vi izvodite. Ne smije se potcjenjivati ni sitni, svakodnevni rad, pojedine lokalne akcije, itd. Sve to treba vrlo ozbiljno uzimati. Ja, razumije se, nisam protiv toga da se omladina zabavlja. Ali, bilo je vrijeme kada je omladina samo tome bila okrenuta, pa se tako i počelo sa njom i politički manipulisati."

 

Kako biste drugu Titu čestitali rođendan

 

Mladen, 6 godina: Predao bih drugu Titu čestitku i rekao bih mu: Ti si, druže Tito, naša zvijezda i veliko srce.

 

Haris, 7 godina: Ja ću drugu Titu čestitati rođendan tako što ću mu nacrtati čestitku i napusaću mu da ću biti dobar đak i da ću imati sve petice i zapjevao bih mu pjesmu.

 

Dejana, 6,5 godina: Dragi druže Tito, sretan Ti rođendan i dala bih mu buket raznog cvijeća.

 

Enes, 6 godina: Ja bih drugu Titu poželio da uvijek bude zdrav.

 

 

 

 

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI