VIDEO/ Evo kako to rade

Džihadista pokušao regrutovati 15-godišnjakinju: 'Kad te pokupim, bit ćeš moja žena...'

Hronika 24.05.15, 20:23h

Džihadista pokušao regrutovati 15-godišnjakinju: 'Kad te pokupim, bit ćeš moja žena...'
Muškarac se predstavio lažnim imenom, Abu Antar, i djevojci za koju je vjerovao da ima 15 godina davao postepene upute kako da pobjegne od svoje porodice i otputuje na Bliski Istok kako bi se pridružila Islamskoj državi

 

Britanski džihadist koji je otišao u Siriju kako bi se pridružio Islamskoj državi ulovljen je pred kamerama kako pokušava namamiti maloljetnu djevojku da dođe u Siriju i postane njegova žena, piše Daily Mail.

 

Muškarac se predstavio lažnim imenom, Abu Antar, i djevojci za koju je vjerovao da ima 15 godina davao postepene upute kako da pobjegne od svoje porodice i otputuje na Bliski Istok kako bi se pridružila Islamskoj državi. Razgovori su se odvijali sedam dana, a Antar joj je u jednom trenutku rekao: "Kada te pokupim, pokupit ću te kao svoju ženu".

 

Međutim, djevojka koja je s njim razgovarala i pritom nosila burku nije bila maloljetna niti mu se namjeravala pridružiti u Siriji. Iza burke se naime, skrivala reporterka kanadske televizije Global News koja je razotkrila Antara, ali mu nije doznala pravi identitet.

 

Istragu je nastavio britanski The Mail on Sunday koji je otkrio kako je džihadist koji se javio iz Sirije u stvari Ahmed Canter koji je rođen u Somaliji, a sa roditeljima je stigao u London kao šestomjesečna beba.

 

Dok se u ovom slučaju radilo o reporterki, prema objavama na društvenim mrežama čini se kako je Canter već uspio namamiti i oženiti jednu muslimansku djevojku u Siriju koja, vjerovatno, potječe iz Tunisa.

 

Canterova porodica je u međuvremenu poručila da se oni drže zakona te da ne podržavaju njegovo ponašanje i političke i ideološke stavove Islamske države. Također, kažu kako ne znaju gdje se Canter trenutno nalazi niti da li je na osoba na snimci on.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGATZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI