Otvoreno o radu sadašnje Vlade FBiH

Nermin Nikšić: Mi ustvari nemamo koaliciju, ona je samo poligon za ispunjavanje želja predsjednika HDZ-a!

Front 24.05.15, 12:58h

Nermin Nikšić: Mi ustvari nemamo koaliciju, ona je samo poligon za ispunjavanje želja predsjednika HDZ-a!
Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić u intervjuu za novinsku agenciju Patria između ostalog vrlo otvoreno govori o radu sadašnje Vlade FBiH, onoga što je on uradio kao premijer i prethodna Vlada, te o unutarstranačkim izborima Socijaldemokrastke partije. Ujedinjenje ljevice Nikšić vidi kao jedini ispravan dugoročni pristup za SDP ali i druge stranke lijevo od centra

 

Izvor: NAP

 

Kada uporedite prvih 100 dana rada Vlade FBiH kada ste je Vi vodili i sadašnjeg saziva, vidite li razliku u načinu rada i ako je vidite u čemu se ona ogleda?

 

Za potpunu ocjenu rada Vlade u prvih 100 dana, korektno je sačekati proticanje tog roka. Zato se suzdržavam od komentiranja rada nove Vlade FBiH jer želim ispoštovati osnovni demokratski princip da se svakoj Vladi dozvoli stotinu dana, bez da ih se odmah kritizira i proziva. Međutim, ono što vidimo u prva dva mjeseca nije dobro za društvo u cijelini s aspekta reformi koje ovu zemlju očekuju. Zato ću se osvrnuti na funkcioniranje koalicije SDA - HDZ - DF koja pokazuje, u ovih skoro dva mjeseca, da nije ništa drugo nego poligon za ispunjavanje želja predsjednika HDZ-a.

 

Situaciju dodatno pogoršava ucjenjivački pristup i nedostatak minimuma povjerenja među partnerima. Mi u stvari sada nemamo vladajuću koaliciju, već imamo vladajući HDZ dok SDA i DF, izgleda, tu služe samo da omoguće sve ono što zatraži HDZ. To je naravno, po mom mišljenju, katastrofalna politika i dugoročno će proizvesti veliki broj problema, a teško da će riješiti bilo koji od postojećih.

 

Ne želim svakako amnestirati ni DF, ali ruku na srce kao nova politička partija oni su upali u jako dobro uigranu šemu stare ljubavi SDA-HDZ i teško se mogu odmah snaći i suprotstaviti. 


Ako bi ipak tražili neki zajednički nazivnik prvih dana rada naše Vlade u odnosu na današnju jeste da su obje žrtva HDZ-ovog neodgovornog ponašanja, a razlika je da smo mi ipak imali na početku pozitivnu energiju i minimum povjerenja zasnovanog na viziji realizacije zajedničke platforme.

 

Dosadašnji period rada Vlade obilježile su brojne političke trzavice, napuštanja sjednica od strane ministara HDZ BiH. Možemo li očekivati da će  mandatni period Vlade na čijem je čelu Fadil Novalić biti obilježen stalnim krizama ili će doći do poboljšanja nakon što se koalicioni partneri malo bolje upoznaju?

 

Najiskrenije bih želio da mandat trenutnog saziva Vlade ne obilježe krize i prepucavanja, nego rad i hvatanje ukoštac s problemima. Nažalost, kako je krenulo nisam baš optimista. Previše je očit nedostatak povjerenja između njih, a i ideološke razlike su takve da zaista ne vidim način na koji bi to sve moglo funkcionisati. Svjedočimo onome što smo mi kao SDP konstantno isticali kako matematičke koalicije nisu dobre niti za jednu zemlju, a posebno za BiH i one same po sebi bez minimuma zajedničke platforme partnera predstavljaju prirodni ambijent za stalne krize koje već vidimo.

 

Zato i jesam istakao kako mi u stvari nemamo koaliciju, već vladavinu HDZ-a. To svakako može biti legitiman stav njihovih partnera, ali mislim da je to potpuno pogrešan pristup. Tu je posebno odgovorna SDA koja se ponaša kao da ima tri puta manje poslanika u Parlamentu od HDZ-a i koja se u zadnjih pola godine svela na ispunjavanje prohtjeva čelnika HDZ-a. Ne želim svakako amnestirati ni DF, ali ruku na srce kao nova politička partija oni su upali u jako dobro uigranu šemu stare ljubavi SDA-HDZ i teško se mogu odmah snaći i suprotstaviti. DF je tu konstrukciona greška i nadam se da ih oni neće uvući u vrtlog javno ispoljenog neslaganja, a u stvari prikrivenog dogovora koji besprijekorno funkcionira u realizaciji SDA-HDZ interesa.

 

BORAČKE REVIZIJE 

 

Bivši ministar za boračka pitanja Zukan Helez je izveo iz prava branitelje iz četiri hercegovačke općine, a na temelju provedene revizije. Novi ministar Salko Bukvarević odmah je potpisao nalog da im se nastavi sa isplatama invalidnina. Znači li to da Helez reviziju nije provodio u skladu sa zakonom? Kako ustvari komentarišete to da je Bukvareviću to bio prvi potez?

 

Revizija boraca je jedan od najuspješnijih projekata naše vlade i to po više osnova. Prije svega, polazeći od toga da smo vratili zatećeni dug prema borcima, pa do činjenice da smo pokrenuli proces istinske revizije koja je godinama prije nas bila poligon nezakonitog ostvarivanja prava na štetu istinskih korisnika. Potez ministra Bukvarevića potvrđuje možda i najbolje tezu o ispunjavanju želja HDZ-a, pa čak i kad te želje predstavljaju klasično kršenje zakona, a u ovom slučaju i ponižavanje istinskih branitelja Republike BiH, bez obzira u kojoj komponenti Oružanih snaga bili.

 

U slučaju blokade isplate boračkih naknada u ovim opštinama radilo se o tome da je grupa pojedinaca, radi očuvanja nezasluženih privilegija, zabranila državnim organima da obavljaju posao revizije koji je provođen u svim drugim dijelovima FBiH.  Mi kao Vlada nismo željeli ustuknuti u slučaju evidentnog kršenja zakona. Međutim, očito je da je to jedna od želja HDZ-a koju su iz SDA jedva dočekali da ispune. Bilo bi zanimljivo čuti obrazloženje kako to revizija može da se radi u primjerice Zenici, a ne može u Širokom Brijegu? Opštepoznato je, a i dosadašnja revizija je to utvrdila, da postoji ogroman broj lažnih branitelja i lažnih invalida. Opredjeljenje Vlade, u kojoj smo bili gosp. Helez i ja, pa i ministri iz SDA, bilo je da ta pljačka naroda, jer to nije ništa drugo nego pljačka, mora stati. Ministar Bukvarević i današnja garnitura SDA očito nije tog mišljenja. Vrijeme će pokazati šta je cijena u ovoj trgovini i neobjašnjive servilnosti SDA prema zahtjevima HDZ.

 

Borba HDZ BiH za državne kompanije sa sjedištem u Mostaru, nastojanje da se Uredba koju je donijela Vlada kojom ste Vi rukovodili, stavi van snage. Da ste kojim slučajem sada premijer i da Vam HDZ izađe sa takvim zahtjevima da smjenjuje uprave državnih kompanija šta biste uradili?

 

Ne volim govoriti o hipotetičkim situacijama, ali siguran sam da nikada ne bih dozvolio da se kao premijer uopšte nađem u takvoj situaciji da me bilo ko ucjenjuje. Uspješno sam ucjenama odolijevao tokom svog mandata i sigurno je da se politika u Vladi na takav način ne može voditi. Dakle, da budem vrlo jasan i naša Vlada je imenovala članove Uprava, nakon provedenih zakonskih procedura, uz uzajamno povjerenje svih političkih subjekata.

 

Danas imamo slučaj da se mimo bilo kakvih procedura, čak i protiv volje resornog ministra, praktično silom ide u smjenjivanje i imenovanje uprava samo onih preduzeća za koja HDZ tvrdi da su njegov izborni plijen. Možda i zbog toga što živim u Hercegovini, ne mogu da se pomirim i prihvatim logiku ponašanja SDA koja kao da ponavlja već viđenu priču pokušaja podjele zemlje na interesne zone gdje se teritorija južno od Ivan planine prepušta njihovim partnerima iz HDZ.

 

Mislim da su napravili katastrofalnu grešku pristajući na ovakvu logiku. Pitam se u stvari je li ovo  test za rješenje koje su gospoda Izetbegović i Čović namijenili Mostaru, gdje je opet Mostar žrtvovan zbog nekih viših interesa koje očito samo oni znaju. Dakle mislim da je moj odgovor jasan, ako ne bih mogao spriječiti i zaustaviti takvo ponašanje u Vladi, onda u toj Vladi više ne bih ni ostao.

 

JAČANJE EKONOMIJE

 

Ima li ova Vlada kapacitet za provođenje reformi, za jačanje ekonomije, zapošljavanje ako se svaki put kada dođe do blokade moraju umiješati stranački lideri i otkočiti proces rada?

 

Prerano je dati čvrstu kvalifikaciju o kapacitetu za reforme ove vlade, ali je sigurno kako modeli ponašanja koji se prezentuju između koalicionih partnera bez obzira na sve pojedinačne kvalitete ministara ne daju nadu za bilo kakav optimizam.

 

Odmah nakon uspostave ove koalicije sam rekao, a već sada se to potvrđuje, da ona nije u interesu građana, ali jeste izraz volje građana iskazane na izborima održanim u oktobru 2014. godine. Mi u SDP-u smo omogućili deblokadu uspostave vlasti upravo iz razloga što je to bilo demokratska iskazana volja građana. Već sada postaje upitno da li trenutna koalicija više ima takav legitimitet, jer sam uvjeren da građani ne podržavaju politiku etničkih podjela, raspodjelu javnih dobara kao stranačkog plijena i uspostavu etničkih firmi i sasvim sigurno ne podržavaju kršenje zakona i procedura kojim svakodnevno svjedočimo.

 

Ako nije već pukla, vrlo je moguće da će doći do pucanja koalicije, a ako nastavi djelovati kako sada djeluje i voditi politiku kakvu sada vodi, onda će biti bolje za sve nas da takve koalicije nema. Naravno, tada bi se suočili sa političkom krizom koju bez vanrednih izbora teško da bi mogli riješiti.

 

S obzirom na djelovanje nove vlasti bojim se da nije pitanje imaju li oni kapacitet za reforme, već da li oni uopšte to žele i raditi. Tu prije svega mislim na SDA i HDZ koji nas polako vraćaju u njihovo zlatno doba kada je sve u ovoj zemlji bilo podjeljeno na "njihovo" i "naše", odnosno na bošnjačko i hrvatsko. Evo Vam primjer Aluminija Mostar koji se predstavlja kao ekskluzivno hrvatska firma i to onih Hrvata koje probere Dragan Čović.

 

Meni je ta politika potpuno neprihvatljiva jer je udio FBiH u toj firmi vlasništvo svih građana FBiH, isto kao što je to slučaj u BH Telekomu ili Elektroprivredi BiH. Uostalom, šta ćemo sa bivšim radnicima Aluminij d.d. Mostar koji su otjerani iz firme jer su bili pogrešne nacije?! Je li to treba da zaboravimo ili da konačno riješimo to pitanje, kao što je Vlada koju sam vodio gotovo dovela do kraja. Bojim se da sa trenutnom politikom od toga nema ništa jer se Aluminij daje u ruke HDZ-u kao da je nijihovo privatno vlasništvo, a pri tome se prešućuje da su to ključni sponzori uništavanja ove firme već gotovo 20 godina.

 

Novi privremeni Nazdorni odbor ovog preduzeća kojeg je imenovala Vlada FBiH najbolje pokazuje kako se javna dobra dijele na "njihova" i "naša" između SDA i HDZ. Jako me interesuje kako će se prema ovim situacijama u Federalnij Vladi odnositi u DF jer je već postala praksa da ih SDA i HDZ preglasavaju. Ukoliko se Vlada ne realizuje kao tim u budućem periodu, bojim se da će kriza samo eskalirati, a da se DF neće moći ponašati kao da ne sjedi u toj Vladi i da u takvim situacijama glasaju "odlučno suzdržani ili protiv".

 

Da li po Vašem mišljenju koalicija SDA-HDZ-DF može ostati do kraja mandata ili će pući?

 

Ako nije već pukla, vrlo je moguće da će doći do pucanja koalicije, a ako nastavi djelovati kako sada djeluje i voditi politiku kakvu sada vodi, onda će biti bolje za sve nas da takve koalicije nema. Naravno, tada bi se suočili sa političkom krizom koju bez vanrednih izbora teško da bi mogli riješiti.

 

Stoga mislim da je krajnje vrijeme da se usvoje izmjene Izbornog zakona BiH i da se osigura mogućnost održavanja vanrednih i prijevremenih izbora kao svugdje u svijetu, jer građani ne smiju biti taoci nesposobnih politika, niti su dužni trpjeti takvu naopaku vlast četiri godine, samo zato što nešto nije zakonski normirano. Nažalost, trenutno je ustavno pravni okvir naše zemlje takav da ono što u drugim zemljama riješavaju vanrednim izborima, kod nas nije moguće pa je stoga vrlo nezahvalno prognozirati bilo kakve scenarije u budućnosti kada je u pitanju status parlamentarne većine ili same vlade.

 

UNUTARSTRANAČKI IZBORI 

 

U SDP-u su u toku unutarstranački izbori. Za nekoliko mjeseci slijedi i Kongres. Nermin Nikšić novi/stari predsjednik?

 

Unutar SDP-a u toku je veliki posao oko izbora novih rukovodstava svih organizacija i interesnih oblika SDP-a. Vrhunac tog procesa bit će izbori za predsjednika SDP-a. Prvi put svi članovi SDP-a će odlučiti o tome. To je veliki iskorak ne samo za SDP, već za politički život BiH i siguran sam kako će sličnim putem krenuti i druge stranke ili će ignoriranjem te očite želje svojih članova zapasti u velike probleme. Ja sam još na Vanrednom kongresu u decembru 2014. godine jasno rekao kako ću biti kandidat za predsjednika i na ovim izborima, ali da neću ovih devet mjeseci potrošiti na lobiranje i borbu da to postanem.

 

Tako se i ponašam i u potpunosti sam posvećen obnovi i jačanju SDP-a koji je, sada je to očito, već uveliko vratio svoju snagu i svakim danom je sve snažniji. SDP je dakle prva stranka u istoriji ove zemlje kojoj će predsjednika birati svi članovi. Ponosan sam da sam dio tima koji provodi reformske tekovine zadnjeg kongresa. U septembru ću svakako biti kandidat za predsjednika i ponudit ću program i tim ljudi koji će stati iza tog programa. Samo i isključivo članovi SDP-a će imati konačnu riječ hoćemo li i ko će dobiti najveću podršku .

 

Priča o ujedinjenju ljevice daleko je odmakla. Najavili ste zajednički nastup na lokalnim izborima. Mislite li da će doći do ujedinjenja čak i ako Vi ne budete predsjednik SDP-a, obzirom da Vi vodite taj proces u dogovoru sa Željkom Komšićem?

 

 Ujedinjenje ljevice je prema mom mišljenju jedini ispravan dugoročni pristup za SDP ali i druge stranke lijevo od centra. Ovako razjedinjeni i u poziciji kada se bavimo jedni drugim samo jačamo svoju političku konkurenciju. To nije mudra politika, odnosno to uopšte nije politika već sebična borba za ličnu korist. Imam korektnu saradnju sa gosp. Komšićem i koliko znam i on slično gleda na ovo pitanje.

 

Mislim da će se taj proces uspješno okončati i ako ga budu vodile druge osobe, ali ja ću svakako u sklopu programa kojeg ću članovima SDP-a ponuditi kao kandidat za predsjednika visoko na listi prioriteta postaviti izgradnju platforme jedinstvenog nastupa na lokalnim izborima 2016. godine sa DF-om, ali i još nekim stranakama. Svakako u zavisnosti od razvoja političke situacije u BiH nije isključeno da već tada nastupimo i kao jedan politički subjekt, ali nam prioritet mora biti da na izbore izađemo jedinstveni. Dakle provodeći odluke Kongresa mi smo u taj proces već odlučno zakoračili i smatramo ga jednim od najvažnijih političkih projekata od interesa kako za ljevicu ove zemlje tako i za bolju budućnost građana BiH.

 

Može li ujedinjena ljevica promijeniti političku scenu u BiH u smislu da oslabi SDA koja je izborni pobjednik 2014. godine?

 

Analiza rezultata zadnjih izbora svakom istinskom ljevičaru pokazuje da zajedničkim nastupom imamo istorijsku šansu da u ovoj zemlji pobjedimo desnicu i počnemo implementirati  naše zajedničke vrijednosti slobode, jednakosti, i solidarnosti koje su u suštini istorijske vrijednosti utkane u temelje državnosti BiH. Dakle ne samo da možemo, već smo dužni to uraditi prema građanima koji već uviđaju da SDA ponajprije nema nikakvu političku viziju budućnosti ove države, niti snagu kako voditi BiH ka ekonomskom oporavku i punopravnom članstvu u EU i NATO.

 

Trenutna politika SDA pogotovo na nivou FBiH to najbolje potvrđuje jer tu osim bitke za kontrolu javnih preduzeća po principu "ovo je naše, a ovo vaše", zapravo ništa drugo i nema. Sigurno je da ljudi koji su dali glas SDA-u nisu za to glasali. Nastojimo i vjerujem da SDP može vrlo brzo postati istinska alternativa takvoj politici, a ujedinjena ljevica će ih sigurno žestoko poraziti. No, takva pobjeda neće doći sama od sebe, već treba puno i odgovorno raditi u vremenu koje dolazi i to ću tražiti od svih članova SDP-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
 

BLIN
KOMENTARI