Kakva je to paklena strategija?

Islamska država ima zastrašujući plan: Do nuklearne bombe za godinu dana?!

Hronika 23.05.15, 12:51h

Islamska država ima zastrašujući plan: Do nuklearne bombe za godinu dana?!
Džihadistička grupa Islamska država može doći u posjed nuklearne bombe u roku 12 mjeseci, navodi se u posljednjem broju džihadističkog propagandnog magazina Dabiq



- Islamska država ima u bankama milijarde dolara, tako da ona može pozvati svoj vilajet u Pakistanu da nabavi nuklearno oružje putem trgovaca oružjem povezanih s korumpiranim zvaničnicima u regiji - navodi se u članku, čije se autorstvo pripisuje britanskom fotoreporeru Johnu Cantlieju, koga je Islamska država držala kao taoca više od dvije godine.



Kada džihadisti kupe bombu u Pakistanu, navodi se u članku, oni bi je mogli transportovati preko Libije i Nigerije na Zapad, prenosi novinska agencija RIA Novosti.



- Isporuke droge iz Kolumbije prema Evropi odvijaju se preko zapadne Afrike, tako da je i prebacivanje ostalih ilegalnih roba s Istoka na Zapad isto tako moguće - ukazuje se u članku.



Cantlie je naglasio da Islamska država pokušava učiniti "nešto veliko" na američkom tlu i da bi to moglo postati realnost "za godinu dana".



- Što više grupa obećava vjernost Islamskoj državi veća je mogućnost da ona učini nešto epskih razmjera - dodao je on.



Islamska država okuplja militante širom regije pod svoje okrilje otkako je dobila na snazi u Iraku i u Siriji u ljeto 2015. Ona sada upravlja ćelijama u sjevernoj Africi, Jemenu, Pakistanu i Afganistanu.



U novembru prošle godine je ogranak pakistanke militantne organizacije Tehreek-i-Taliban Pakistan (TTP), Jundallah, obećao vjernost Islamskoj državi.



U aprilu je nigerijska teroristička grupa Boko Haram također obećala vjernost sunitskom pokretu Islamska država i promijenila je ime u Islamska država zapadne Afrike (ISWAP).



Prošle su sedmice džihadistički borci iz militantne grupe Mourabitoun sa sjedištem u Maliju obećali vjernost Islamskoj državi.



(Fena/mr)

 

BLIN
KOMENTARI