Pripreme pred kongres

Glavni odbor SDA: Konačne liste sa kandidatima utvrđuju se danas

Front 23.05.15, 09:53h

Glavni odbor SDA: Konačne liste sa kandidatima utvrđuju se danas
Redovna sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) bit će održana danas u Sarajevu

 

Predsjednik ovog stranačkog organa Halid Genjac je kazao Feni da se, u kontekstu priprema za kongres SDA koji će biti 26. maja, na sjednici Glavnog odbora utvrđuje prijedlog programskih dokumenata - prijedlog programske deklaracije i 12 kongresnih rezolucija koje definiraju politike Stranke u najznačajnijim oblastima u narednom periodu.

 

"Utvrđuje se konačna lista kandidata za predsjednika Stranke i kandidata za Glavni odbor i šira lista kandidata za zamjenika predsjednika i potpredsjednike Stranke, jer je poznato da konačnu listu kandidata za zamjenika predsjednika i potpredsjednike Stranke predlaže novoizabrani predsjednik Stranke nakon što bude izabran na kongresu", kazao je Genjac.

 

Naveo je da u ovom trenutku imaju samo jednog predloženog kandidata za predsjednika Stranke.

 

Po njegovim riječima, Bakir Izetbegović je predložen, jer ima Statutom propisani broj nominacija od gotovo svih kantonalnih i regionalnih odbora i gotovo svih općinskih organizacija.

 

"Imamo i Šemsudina Mehmedovića, kao evidentiranog kandidata, evidentiran od dviju općinskih organizacija. Statut traži, da biste bili prijedlog, morate biti predloženi za predsjednika stranke od najmanje tri kantonalna ili tri regionalna odbora, ili 15 općinskih organizacija", pojasnio je Genjac.

 

Za zamjenike predsjednika stranke ima više predloženih kandidata, a što se tiče potpredsjednika „taj broj, što predloženih, što evidentiranih u ovom trenutku je oko 30".

 

Genjac navodi da je odlukom Glavnog odbora utvrđen broj delegata na predstojećem kongresu od 794 delegata, koji su izabrani na područjima kantonalnih, regionalnih odbora, među članstvom u inostranstvu, u Asocijaciji žena, u Asocijaciji mladih...

 

"Očekujemo dolazak svih delegata, a prijavljeno je više od 1.500 gostiju koji su zainteresirani da prate rad kongresa, od istaknutih javnih radnika, ambasada, predstavnika međunarodnih organizacija, do naših prijatelja i simpatizera na nivou općina", kazao je Genjac.

 

Osim kongresnih tema, uobičajena tema sjednice stranačkog Glavnog odbora je aktuelna politička situacija i to će također biti na dnevnom redu.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI