Predsjednik RS-a o današnjem hapšenju u Banjoj Luci

Dodik: Tokić je od multietničara postao aktivista Islamske države, logično je da je priveden!

Front 22.05.15, 18:30h

Dodik: Tokić je od multietničara postao aktivista Islamske države, logično je da je priveden!
Nakon završenog sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da su danas razgovarali o načinima na koji bi Srbija mogla dodatno da pomogne RS-u u ekonomskoj i socijalnoj stabilizaciji te o privrednim kontaktima vezanim za pomoć u poljoprivredi, javlja Anadolu Agency

 

 

Navodeći da RS i pored poplava beleži rast industrijske proizvodnje te da nije otišla u negativnu stopu bruto-društvenog proizvoda, Dodik je rekao:

 

"Vučić dobro poznaje prilike u RS i ono što je ovde rečeno jasno i što se ponavlja jeste stav Srbije koja poštuje Dejtonski mirovni sporazum, poštuje teritorijalni integritet BiH, ali isto tako jasno stavlja na znanje i poziciju očuvanja i pomoći RS kroz specijalne veze koje su predviđene upravo tim  sporazumom."

 

On je dodao da je Srbija dugo vremena bila isključena iz sprovođenja tog sporazuma i rekao da "Srbija zajedno sa Hrvatskom treba da bude pitana u vezi tog sporazuma i njegove realizacije".

 

"Taj stav Srbije omogućava da RS na autonoman način, autentično gradi svoje pozicije i da na taj način gradi svoje politike u okviru BiH i onoga što jeste politika BiH. RS nije zadovoljna sa načinom na koji su razgrađivali Dejtonski sporazum dugo godina unazad, odnoseći nadležnosti RS na nivo BiH i treba reći da to ništa nije pomoglo ni rastu BiH, naprotiv stvara se atmosfera jedne nezajažljive aždaje, koja je trebalo da proguta sve što se tiče RS da bi navodno nahranila tu imaginaciju o BiH, kao da bi tada bilo nešto bolje ljudima", rekao je Dodik.

 

Rekavši da je imao priliku da upita Vučića u vezi obavezujućeg naloga koji je Haški tribunal danas dao, a u vezi sa tim da haški optuženik Vojislav Šešelj mora biti vraćen najkasnije do 26. maja u pritvorsku jedinicu u Ševeningenu, Dodik je rekao da premijer Srbije ništa nije komentarisao i dodao:

 

"Mislim da se ta saga o Vojislavu Šešelju nastavlja i njegovo puštanje  je iskorišteno da bi se dodatno destabilizovala Srbija i da bi bio izvršen atak na stabilnost i vlast Vučića i njegovu ličnu poziciju."

 

Komentarišući izvještaj Savjeta ministara BiH u kojem napad na policijsku stanicu u Zvorniku nije okarakterisan kao teroristički akt, Dodik je rekao da je to Savjet i nije Vlada, da se sastavlja te da se ne bira i da po Ustavu BiH je punomoćno telo Predsjedništva i obavlja tehničke stvari.

 

"Savjet ministara nema ni ingerencije da o tome raspravlja. On na to nema pravo, nema ni ustavno pravo, nema nikakvo pravo", istakao je Dodik.

 

Govoreći o današnjem hapšenju Sejfudina Tokića, koji je ispred Skupštine Grada u Banjoj Luci postavio zastave Bosne i Hercegovine, Dodik je rekao da Tokić želi da izazove pažnju te da se "radi se o jednom propalom političkom i ljudskom liku, koji je od multietničara iz ranijih perioda, odjednom postao aktivista Islamske države".

 

"Naravno da je ratna zastava, koja nije bila zastava nikoga u BiH prije sukoba, nego je ratna zastava Armije BiH, neprijateljska zastava za narod RS. Naša zastava, RS je postojala kao zastava srpskog naroda na ovim prostorima i to nije izmišljena zastava za razliku od te zastave BiH, koju je izmislio Alija Izetbegović, pod kojom su mnogi Srbi nastradali i naravno da je provokacija kada dođete pred Parlament RS i pokušate da izazovete pažnju na taj način i izazovete dodatno uznemirenje. Logično je bilo da bude priveden", rekao je Dodik.

 

(Anadolija/dg)

BLIN
KOMENTARI