MALO POZNATA HISTORIJA BAVARSKOG GIGANTA

Pronađena misteriozna knjiga o nastanku Bayerna: Jevrej je uspeo da je sačuva od nacista!

Sport 22.05.15, 12:31h

Pronađena misteriozna knjiga o nastanku Bayerna: Jevrej je uspeo da je sačuva od nacista!
Kada je njemački fudbalski gigant 1925. godine slavio četvrt vijeka postojanja uradili su knjigu o prvih 25 godina kluba, ali je ona dolaskom nacista na vlast nestala i mislilo se da je uništena, jer je ovaj kluba smatran jevrejskim

Historija ne samo Bayerna iz Minhena i Njemačke, već fudbalske igre je od četvrtak postala mnogo bogatija. Grupa navijača Bavaraca je uspjela da knjigu o prvih 25 godina postojanja u današnje vrijeme najboljeg njemačkog tima prebaci u “onlajn izdanje”, a razlog zašto je ovo bila jedna od najvažnijih vijesti u fudbalskom svijetu jeste taj što se vjerovalo da je ta knjiga zauvijek Bayern je osnovan davne 1900. godine od strane grupe njemačkih Jevreja, a prvih nekoliko decenija postojanja nije ostvario neke značajnije rezultate, uglavnom je igrao po regionalnim ligama, međutim, klub je 1925. godine izdao knjigu o prvih četvrt veka svog postojanja.

 

Ipak, ta knjiga se tokom narednih godina, vjerovatno kada su nacisti prikupili svu vlast za sebe ova knjiga je nestala i nije se znalo da li i dalje postoji ili je uništena. No, zahvaljujući grupi entuzijasta i vjernih pristalica Bavaraca koji su odlučili da urade internet izdanje kompletne istorije svog omiljenog tima, pa su zato počeli da kontaktiraju potomke svih fudbalera i ljudi koji su igrali za bavarski tim od postanka, pa do danas.

 

Takvo mukotrpno istraživanje im se na kraju isplatilo jer su uspjeli da je pronađu u Jevrejskom muzeju, gde ju je 2006. godine zavještao sin Harija Engela, Jevreja koji je u periodu od 1913. do 1919. godine igrao za Bavarce, a čiji sin Alfred ju je pronašao na tavanu svoje kuće u Sjedinjenim američkim državama i poslao je u Berlin, u muzej.

 

Knjiga ima oko 130 stranica i mnogo fotografija sa prvih mečeva kluba koji su od velie historijske važnosti, a sada se može pronaći i na internetu što možete učiniti klikom ovde.

 

Ovo je još samo jedan dokaz koliko su Jevreji imali veliku ulogu i kolika je ona i dan danas u Bayernu, iako se ovaj kluba sada smatra pravim predstavnikom Njemačke i njenog fudbala, a da su prije nekih 80-godina bili nepodobni tadašnjoj nacističkoj vlasti koja ih je izbacila iz prve lige 1933. godine, samo godinu nakon što su osvojili svoju prvu titulu šampiona države i poslala u 8. rang takmičenja, a predsjednika Kurta Landauera koji je bio Jevrejin zajedno sa ostalim članovima kluba koji su bili Jevreji poslali u koncentracioni logor Dahau.

 

Čak su umalo bili i ostali bez tog svog prvog pehara, kada je Gering 1940. godine naredio da se od institucija, stanovništva i sportskih klubova oduzima metalna imovina koja se topila za proizvodnju oružja, pa je tako i ovaj trofej trebalo da završi, ali ga je supruga tadašnjeg kapitena Bajerna Konrada Hajdenkampa, Magdalena, zakopala u bašti i tako spasila, a sada on ima posebno mesto u Bajernovom muzeju i posvećen je gđi Magdaleni Hajdenkamp.

 

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI