Izgubljeno povjerenje, ko je kriv?

Žive kod roditelja, 'vise' na internetu, dangube... Ovo je slika mladih u BiH!

Hronika 22.05.15, 10:00h

Žive kod roditelja, 'vise' na internetu, dangube... Ovo je slika mladih u BiH!
Studija “Friedrich Ebert Stiftunga” o mladima u BiH pokazala je poražavajuće podatke kako čak 92,9 posto mladih nije angažirano u nikakvim društveno-političkim aktivnostima


Isto tako, mladi nemaju povjerenje u institucije vlasti i političke aktere, posebno u Vijeće ministara BiH, Parlament BiH, političke stranke i entitetske premijere. Zanimljivi su podaci u vezi s integracijskim aktivnostima BiH u Europsku uniju, koji pokazuju kako 55 posto ispitanika to podržava, 19 posto ne podržava, a čak 26 posto ispitanika u vezi s tim nije imalo eksplicitan stav.


Također, ustanovljeno je da je najveća potpora integraciji BiH u Uniju kod mladih iz reda bošnjačkog naroda (66,5 posto), potom kod pripadnika hrvatskog naroda (57,35 posto), a najmanja kod pripadnika srpskog naroda (31,7 posto).


Socioekonomski položaj


- Analizirajući obitelj u bh. društvu, ustanovljeno je da većina mladih živi s roditeljima (67,3 posto), što je tipično za patrijarhalni karakter obitelji, no ipak znatno manje u odnosu na ranije razdoblje.

 

Čak 25,3 posto mladih bi radije živjelo samostalno kada bi za to imali materijalne mogućnosti. To, uz još neke pokazatelje, upućuje na to da je ovdašnja obitelj već ušla u tranzicijski proces k modernom, atomiziranom tipu obitelji, stoji u studiji. Istražujući motive pokretljivosti mladih u našoj zemlji, uključujući i odlazak u inozemstvo, ustanovljeno je da bi to učinilo čak 67,8 posto mladih radi poboljšanja životnog standarda, iza toga je rangirana potreba i mogućnost zaposlenja, bijeg od nepovoljne situacije u zemlji itd.


Kada su u pitanju podaci o socioekonomskom položaju mladih u našem društvu, ustanovljeno je da su najčešće nezaposlene osobe one s trogodišnjom srednjom školom (29,2 posto) te četverogodišnjom srednjom školom (50,4 posto), pri čemu treba imati u vidu da je izvjestan broj njih još u fazi školovanja, čime trenutačno ne spadaju u kategoriju nezaposlenih. U strukturi zaposlenih, najzastupljeniji su oni s četverogodišnjom srednjom školom (54,5 posto) te s višom i visokom naobrazbom (25,5 posto).


Korištenje internetom


- U pogledu korištenja slobodnog vremena, načina života i rizičnog ponašanja, ustanovljeno je da mladi uglavnom koriste slobodno vrijeme za zabavu, slušanje glazbe, gledanje filmova, TV-a – istina manje nego što je to ranije bilo, te za internet, odnosno u sudjelovanju u brojnim društvenim mrežama koje im nudi taj medij. Pokazalo se da se 83,5 posto mladih u BiH koristi internetom, a čak 94,2 posto mladih ima internet konekciju, navodi se u studiji.


U vrijednosnom smislu, mladi u prvi plan stavljaju uspješnu karijeru (87,3 posto), dobar izgled (84,9 posto), neovisnost (83,1 posto), brak (67,8 posto), nošenje markirane odjeće (58,6 posto) itd. Kod mladih je vrlo razvijena samosvijest o važnosti vlastitog integriteta, sklonost k povjerenju, ali prema članovima vlastite skupine ili bliskih skupina, a daleko manje u odnosu na druge.


Također, mladi su skloni zdravom načinu življenja, odnosno većinom su protiv konzumiranja alkohola, duhana i sličnih poroka. Napomenimo kako je istraživanje realizirano u 2014. godini i to na reprezentativnom uzorku od 1004 ispitanika oba spola, starosne dobi od 15 do 27 godina, koji su s područja cijele zemlje.

 

(dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI