SLUČAJ GIBRALTAR

Potvrđena prva optužnica: Prlić, Bakula i Kulenović terete se za primanje mita od 3,8 milona eura!

Hronika 21.05.15, 20:37h

Potvrđena prva optužnica: Prlić, Bakula i Kulenović terete se za primanje mita od 3,8 milona eura!
Sud BiH potvrdio je prvu optužnicu u aferi Gibraltar u kojoj se troje ljudi tereti za zloupotrebu položaja i primanje mita od 3,8 miliona eura, piše novinska agencija Patria.

Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović optuženi su za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i davanja dara i drugih oblika koristi.

 

Optužnica je podignuta na osnovu dokaza prikupljenih tokom višemjesečne istrage koja je provedena u saradnji sa Državnim tužiteljstvom Republike Slovenije, policijskim agencijama Republike Austrije, SIPA-om , Upravom za indirektno oporezivanje BiH i Finansijskom policijom FBiH.

 

Optuženi se terete da su nizom radnji omogućili pravnim osobama SV-RSA d.o.o Sarajevo i Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo ostvarivanje protivzakonite imovinske koristi, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist.

 

U optužnici se navodi da su, optuženi Prlić i Bakula kao članovi uprave JP HT d.o.o Mostar svojim nezakonitim radnjama omogućili SV-RSA d.o.o Sarajevo ostvarivanje protivzakonite imovinske koristi u iznosu od 6.682.812,31 KM (blizu 3.389.226 eura), firmi Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo nezakonitu imovinsku korist od 123.300 KM (62.532 eura), te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist - Stipe Prlić u iznosu od 331.513,18 KM (168.129 eura), a Zoran Bakula u iznosu 386.256,86 KM (195.892 eura).

 

Novac je isplaćen na njihove račune u Republici Austriji sa računa kompanije sa sjedištem u Gibraltaru čiji je opunomoćenik Neven Kulenović.

 

Odgovornost optuženih za počinjena krivična djela dokazivat će se saslušanjem 15 svjedoka i izvođenjem blizu 100 materijalnih dokaza prikupljenih tokom istrage.

 

Istraga protiv ostalih osumnjičenih čije radnje nisu direktno povezane sa ovim preduzećem, se nastavlja.

 

U akciji Gibraltar u oktobru prošle godine uhapšeno je devet osoba. 

 

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI