DEFINISAO NOVI SVJETSKI SISTEM

Američki obavještajac tvrdi: Ratovi na Balkanu pokrenuli su nešto zastrašujuće

Hronika 21.05.15, 19:23h

Američki obavještajac tvrdi: Ratovi na Balkanu pokrenuli su nešto zastrašujuće
Rusija nije jednaka Americi, ali ni bespomoćni bogalj koji može da se ignoriše i da mu se pridikuje. Mapa Bliskog istoka, koju su stvorili Otomansko carstvo i Evropljani, skrivala je pritajene sile koje sad dižu glave. SAD su i dalje najmoćnija nacija

Ratovi u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog vijeka, nisu poremetili cjelokupni politički i ekonomski sistem samo na Balkanu, već su incirali neke događaje u svijetu koji su direktno uticali na konstelaciju snaga, prije svega moćnih država poput SAD, Rusije, Kine.

 

U analizi posvećenoj trenutnom stanju u svijetu, George Friedman, predsjednik američke privatne obaveštajne kompanije “Stratfor”, kaže da je ratna eksplozija na Balkanu nagovijestila je mnogo onoga što je uslijedilo i definisala novi svjetski sistem.

 

Friedman uz ocjenu da je svijet postao sve nestabilniji, kaže da su posebno Evropa i Azija (Evroazija) politički, vojno i ekonomski posustali i poremetili svoje sisteme.

 

Hladni rat i raspad SSSR doveli su do nestanka granica između hrišćanskog i islamskog svijeta i u tome Freidman vidi korjen problema i trenutne situacije. Prva direktna jposljedica bila je kriza na Bliskom istoku, započeta invazijom Iraka na Kuvajt.  Druga, raspad Jugoslavije. Rat “loših uspomena i novih strahova” djelovao je tada kao jedinstven slučaj, neprimjenljiv na druge dijelove svijeta. Međutim u praksi, desilo se sasvim suprotno.


– Taj rat je, zapravo, definisao novi svjetski sistem, i to na dva načina. Prvo, Jugoslavija je bila južni produžetak granice između Sovjetskog Saveza i Zapadne Evrope. Ono što se dogodilo u Jugoslaviji otvorilo je pitanja, koja je većina tad ignorisala, o dugoročnim posljedicama dešavanja u toj graničnoj zemlji. Drugo, rat se, između ostalog, koncentrisao oko istočno-zapadnog raskola hrišćana i muslimana, a najgore krvoproliće dogodilo se upravo u tom kontekstu. SAD i NATO su se zauzeli na Kosovu protiv Srbije, uprkos ruskim protestima, a Moskva je na kraju skrajnuta iz mirovne misije koja je smirila rat. Eksplozija na Balkanu predvidjela je mnogo od onoga što je uslijedilo kasnije – tvrdi Friedman.

 

Američki obavještajac smatra da je Hladni rat samo odložio svjetsku ekonomsku krizu iz 2008. godine, jer je prikrio blagostanje devedesetih. Evo kako Friedman vidi posljedice odlaganja neizbježnog:

 

– Evropa je krajnje iscjepkani skup nacionalnih država. Kina održava centrifugalne sile uz pomoć čvrste ruke vlade u Pekingu. Rusija nije jednaka Americi, ali ni bespomoćni bogalj koji može da se ignoriše i da mu se pridikuje. Mapa Bliskog istoka, koju su stvorili Otomansko carstvo i Evropljani, skrivala je pritajene sile koje sad dižu glave. SAD su i dalje najmoćnija nacija, ali to ne znači da mogu, ili imaju interes, da rješavaju probleme svijeta, i posjeduju snage spremne da stanu pred te sile i ubijede ih da stanu.

 

Institucije koje su nastale tokom Hladnog rata, prije svih NATO i MMF, prema Friedmanovom mišljenju postale su veoma neefikasne. Bez obzira na to što je NATO povećao prisustvo i vježbe u Istočnoj Evropi, alijansi nedostaje “osnovna vojna supstanca”, dok je Međunarodni monetarni fond izgubio svoj pravio smisao, umesto da rješava ekonomske probleme, tih teškoća sve je više.


– SAD izbjegavaju uplitanje u ekonomske probleme Evrope i Kine i ograničeno se eksponiraju na Bliskom istoku. Ipak, sve više se direktno bave Rusijom, iz iskonskog straha od uzdizanja evropskog hegemona – zaključuje Friedman.

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI