SVE ŠTO STE GLEDALI BILA JE OBMANA

Berlusconi, Murdoch i sicilijanska mafija godinama namještali sve u fudbalu?

Sport 21.05.15, 15:35h

Berlusconi, Murdoch i sicilijanska mafija godinama namještali sve u fudbalu?
Policija istražuje ugovore o prijenosima utakmica i utjecaj 'Ndraghetež

Talijanska policija otvorila je istragu zbog sumnji da su dvije najveće talijanske televizijske kuće, rivali Sky Italia Ruperta Murdocha i Mediaset Silvia Berlusconija, namijestile cijene u trogodišnjim ugovorima za prijenose nogometnih utakmica u Italiji.

 

U lanjskim pregovorima Mediaset i Sky Italija dobili su prava na sve pakete prijenosa utakmica a zatim dio prava međusobno podijelili kako bi izjednačili tržišnu poziciju. Istražitelji sumnjaju da su se dvije kompanije udružile bi isključile ulazak novih igrača i onemogućile konkurenciju. Najavili su da će istraga biti okončana do 30. travnja 2016. Sky Italia je u priopćenju objavila da u potpunosti surađuje u istrazi i da je “uvjerena kako je sve radila pošteno.” 
Mediaset je konkurentu ustupio dio prava 

 

Financijska policija potvrdila je “inspekcije” na šest lokacija ali nisu željeli komentirati što točno istražuju. Talijanska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je jedan dio tog dogovora. Njezini predstavnici objasnili su da je odobrena samo razmjena prava prema “Melandrijevu dekretu”, koji omogućava Mediasetu da Sky Italiji da podlicencu za prijenos svih utakmica četvrte lige osim onih u kojima sudjeluje 8 prvih klubova na ljestvici. Mediaset ima isključiva prava na satelitski i kablovski prijenos tog paketa i ustupanje prava Sky Italiji znači da se iste utakmice mogu gledati na dva konkurentska kanala. 
Agencija, pak, podsjeća da je odobrila samo razmjenu u prijenosima četvrte lige a ne za ostatak kompleksnog dogovora talijanskih klubova, Mediaseta i Sky Italie Za takve dogovore, tvrde izvori na koje se poziva talijanski dnevnik La Repubblica, agencija nije ni znala. 

 

Iste utakmice na dva konkurentska kanala
Natječaj za prava na prijenose utakmica u Italiji završio je sporazumom u kojemu Sky Italia dobiva je ekskluzivna prava satelitskog live prijenosa utakmica 8 najbolje plasiranih klubova prve lige, ekskluzivna prava na prijenos prve lige na Fox Sports koji time izlazi iz Mediasetovih paketa.

 

Mediaset je dobio prava na prijenose utakmica Lige prvaka, na kablovski prijenos utakmica 8 najjačih klubova prve lige te satelitskog i kablovskog prijenosa utakmica svih ostalih liga. Za 700 milijuna eura Mediaset je dobio prava na prijenose svih utakmica Lige Prvaka, uključujući online streaming. Skyu su ustupili prava za utakmice 12 klubova Lega Pro i Serie D, talijanske treće i četvrte lige, tako da Sky za 572 milijuna eura na kraju prenosi praktički sve nogometne utakmice u Italiji i to je Mediasetu platio 373 miljiuna eura. Prava na prijenos talijanske prve lige vrijede 1 milijardu eura.

 

Berlusconi je navodno prošao malo bolje

Mediaset je u ovakvom dogovoru prošao malo bolje  je dobio prijenose svih 20 klubova lige od početka sezone i ekskluzivna trogodišnja prava na utakmice Lige prvaka koje se igraju u Italiji. 

 

Ukupna vrijednost prava je 2,5 milijardi eura, a zarada 28 milijardi eura. Talijanski klubovi zaradit će 14 posto više nego s prethodnim ugovorima. Analitičari kažu da je to značajan rast iako zarada francuskih klubova raste 24 posto a oboje nisu ni blizu ugovorima za Premier Ligu i Bundesligu. 

 

Na dan kad je financijska policija potvrdila da istražuje dvije televizijske kuće, u talijanskom nogometu izbio je novi skandal. Više od 50 osoba uhićeno je u utorak a 70 ih je pod istragom zbog sumnji da su namiještali utakmice u talijanskoj trećoj i četvrtoj ligi Lega Pro i Serie D, a namiještanje je navodno povezano s kalabreškom mafijom ’Ndrangheta.

 

 

(telegram.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI