Cilj - povećati broj zaposlenih i ojačati privredu

Šta je sve Erdogan obećao danas u Sarajevu: Novih 50 miliona eura za BiH!

Front 20.05.15, 18:55h

Šta je sve Erdogan obećao danas u Sarajevu: Novih 50 miliona eura za BiH!
Predstavnici ZiraatBank BH danas su u Sarajevu potpisali ugovore s prvih 50 korisnika sredstava iz kreditne linije koju je osigurala turska vlada , a u prisustvu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića

 



Ukupan iznos  kreditne linije je 50 miliona eura, a predstavnici 50 malih i srednjih bh. preduzeća koji su danas potpisali ugovore dobili su ukupno devet miliona eura, iz prve faze kreditne linije.



Sredstva iz kreditne linije, kako je ranije najavljeno,  koristit će se za kreditiranje investicionih i poduzetničkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini koje imaju za cilj jačanje i unapređenje ekonomije u BiH, povećanje zaposlenosti, finansiranje projekata iz oblasti proizvodnje, poljoprivrede, turizma, prerađivačke industrije i povezanih usluga.



Turski predsjednik Erdogan rekao je u svom obraćanju da je u BiH doveo stotinu biznismena iz Turske, s namjerom da pojača veze između dviju zemalja, te da je želja da u BiH bude mnogo više investicija iz Turske i da na taj način potaknu i bh. privrednike na ulaganja.



Dodao je da im je želja ojačati bh. ekonomiju i uvoziti bh. proizvode na veliko tursko tržište.



Erdogan je rekao da je BiH potrebno povećanje proizvodnje i zaposlenosti, slično onome kako je Turska 'iskusila' u posljednjih 12 godina, te da žele podijeliti svoja iskustva s BiH.


On je naglasio da su ove kreditne linije otvorene za predstavnike svih naroda u BiH.



Turski predsjednik je kazao da će BiH, također,  nastaviti dobijati podršku od Turske, kada je u pitanju proces EU integracija.


Erdogan je kazao i  da je sretan što u novom sazivu Predsjedništva BiH ima jedinstva i dijaloga i dodao da će se iz nove zgrade ZiraatBank, koja će uskoro biti otvorena u glavnom gradu BiH, voditi svi poslovi u BiH i na Balkanu, što dovoljno govori koliki se značaj pridaje BiH.



Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je, uime institucija BiH, da su veoma zahvalni što je ZiraatBank formirala fond za podršku malim i srednjim preduzećima u BiH te da se nada da ćemo tu podršku znati iskoristiti.



Potcrtao je da je važno što Banka jednako tretirala aplikante iz svih dijelova BiH i da to značajno doprinosi smirivanju političkih tenzija.



Ivanić je posebno zahvalio za podršku Turske trgovinskoj razmjeni dviju zemalja i pozvao predstavnike Turske da i dalje podržavaju BiH

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI