Sjednica Narodne skupštine RS-a

Suzbijanje sive ekonomije: I poslanici vladajućih stranaka protiv vladinih zakona

Front 20.05.15, 17:34h

Suzbijanje sive ekonomije: I poslanici vladajućih stranaka protiv vladinih zakona
Opozicija, ali i poslanici skupštinske većine u Republici Srpskoj (RS) iznijeli su danas na sjednici Narodne skupštine RS-a niz primjedbi na set zakona koje je predložila entitetska vlada s namjerom da se, kako tvrde, suzbije siva ekonomija



Kritikovane su kao represivne izmjene i dopune Zakona o poreskom postupku, kojima se proširuju nadležnosti Poreske uprave RS-a.



Ništa manje primjedbi nije upućeno i na izmjene i dopune zakona o inspekcijama u RS-u, o sistemu javnih službi, o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti te o komunalnoj policiji.



I dok iz Vlade RS-a tvrde da bi ovi zakoni trebali da unaprijede rad kontrolnih organa i spriječe rad 'nacrno' i neregistrovanje djelatnosti, poslanici i vladajućih stranaka su iznijeli brojne zamjerke na predloežna rješenja.



Poslanik SNSD-a Milan Kovač smatra da su predložene mjere suviše restrektivne i da će proširenje nadležnosti inspektora „dovesti do haosa na terenu“.



-Nije dobra kombinacija da svi sve rade – rekao je Kovač tokom rasprave i dodao da se može samo zamisliti kako će to izgledati na terenu.



Posebno su kritikovane odredbe zakona koja dozvoljava komunalnom policajcu da rješenjem može zabraniti obavljanje djelatnosti.



I Spomenka Stevanović iz DNS-a je također ukazala na neka od loših odredbi u setu ovih zakona, ističući da bi inspektori, kada utvrde nepravilnosti u poslovanju, trebali prvo izreći novčanu kaznu, umjesto da odmah zatvaraju objekt.


-Ta mjera je veoma represivna i izazvat će mogućnost koruptivnog djelovanja dijela inspektora - ukazala je ona.


I poslanici SDS-a su oštro kritikovali predloežene zakona, a u PDP-u ukazuju da rješenja Poreske uprave često padaju na sudovima, a da niko ne odgovara za nastalu štetu.



S druge strane, premijerka Željka Cvijanović očekuje da Narodna skupština podrži ove zakone, jer je, kaže, njihov cilj uvođenje više reda u sistem, te više odgovornosti i discipline.
Dodala je i da nije nikakva strašna stvar ukoliko neki zakon ne bude usvojen u parlamentu RS-a, ali da bi joj u tom slučaju bilo žao jer su ti zakoni, kako kaže, snažno naslonjeni na Ekonomsku politiku za 2015. godinu, a posebno na Akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije.



Budući da se radi o nacrtima zakona, oni će, ako sutra budu usvojeni, biti upućeni u javnu raspravu.



Poslanici bi u nastavku današnjeg zasjedanja trebalo da razmatraju tri negativna revizorska izvještaja - o radu Kliničkog centra Banja Luka, bolnice u Istočnom Sarajevu te "Puteva RS“ u 2013. godini.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI