FOTO/ Ko su najbolje bh. poduzetnice?

TOP 6: Upoznajte najuspješnije žene Bosne i Hercegovine u 2014. godini...

Biznis Klub 20.05.15, 16:40h

TOP 6: Upoznajte najuspješnije žene Bosne i Hercegovine u 2014. godini...
Asocijacija žena poduzetnica “One” dodijelila je početkom ove sedmice nagrade najuspješnijim bh. poduzetnicama u protekloj godini i to u kategorijama "Mikro biznis", "Mali biznis", "Srednji biznis", "Veliki biznis" i "Žena u poslovnom svijetu". Predstavljamo vam žene koje su svojim trudom, radom i zalaganjem došle na ovu prestižnu listu

 

Enisa Bekto, generalna direktorica kompanije Bekto Precisa d.o.o. Goražde

 

enisa-bekto-1

Enisa Bekto, dobitnica nagrade u kategoriji “Veliki biznis”, po struci je magistrica ekonomije, specijalizirana za korporativno upravljanje. Bekto je generalna direktorica porodične kompanije Bekto Precisa, jedne od najboljih kompanija koja svoje proizvode plasira širom svijeta, a za svoje poslovne rezultate i kvalitetu proizvoda primila je brojna domaća i međunarodna priznanja. 

 

Bekto Precisa je firma osnovana 2005. godine, nakon što je porodica Bekto prethodnu kompaniju Bekto International, prodali uglednoj njemačkoj firmi Emka. Deset godina kasnije nova firma ove uspješne poduzetničke porodice prostire se na 50.000 kvadrata opremljenih sa preko 300 najmodernijih strojeva. Trenutno Bekto Precisa zapošljava 500 ljudi, a u planu ima dalje širenje.


Jasminka Pindžo, direktorica kompanije Eko-teh d.o.o. Sarajevo

 

jasminka-pindzo

Jasminka Pindžo u kategoriji “Srednji biznis” dobila je nagradu “Lady Boss”. Ova direktorica kompanije Eko-teh d.o.o. Sarajevo, koja se bavi projektovanjem, inžinjeringom, nadzorom i izvođenjem svih vrsta građevinskih radova te proizvodnjom, transportom i montažom PVC stolarije, ima 25-godišnje iskustvo na poziciji rukovodioca na mnogobrojnim građevinskim projektima u Sarajevu i okolini. 

 

Otvaranju vlastite firme prethodilo je stjecanje dugogodišnjeg iskustva u građevinskom sektoru. Prva radna iskustva Pindžo počinje sticati u odjeljenju ‘Projektni Biro’ građevinske kompanije "Traser" u Sarajevu u kojoj se zaposlila 1978. nakon završene osnovne i srednje škole. Dvije godine kasnije počinje raditi za ‘Unigradnju’ d.o.o., a nakon položenog stručnog državnog ispita iz oblasti izvođenja radova, nadzora i organizacije gradilišta 1984. godine, prelazi u operativni sektor ‘Unigradnje’, u kojem je preuzela odgovornost rukovodioca gradilišta. 

 

Godine 2005. je pokreće vlastiti biznis - samostalnu obrtničku djelatnost Omnis, koja je brojala pet zaposlenika. Od ovih skromnih početaka do današnjeg Eko-Teha koji ima 80 zaposlenih, prošlo je deset godina.

 

Kompaniju Eko Teh d.o.o. osnovala je 2008. godine, a danas je svrstavaju u kategoriju preduzeća srednje veličine, i jedna su od značajnijih kompanija u građevinskom sektoru u BiH.

 

Mirsada Venturini-Mehmedinović, vlasnica Konfekcije F.B.M. d.o.o. Lukavac

 

mirsada-venturini

Mirsada Venturini-Mehmedinović, vlasnica kompanije Konfekcija F.B.M. d.o.o. Lukavac, pobjednica je u kategoriji “Mali biznis”. Ovo nije njeno prvo priznanje - dobitnica je i bh. biznis-nagrade Gazela 2012. za ženu top-menadžera u FBiH.

 

Venturini-Mehmedinović je početkom prošlog rata u BiH, kao 23-godišnja djevojka preselila u Italiju, gdje je, između ostalog, radila i u jednoj fabrici odjeće. S iskustvom koje je stekla, odlučila je vratiti se u BiH i pokrenuti vlastiti biznis u Lukavcu.

 

Konfekcija F.B.M., iako registrovana još 2003. godine, počela je s radom u vlastitom pogonu 2006. U početku je imala 20 radnika, dok danas zapošljava 100 ljudi. 

 

Kompanija se bavi proizvodnjom košulja - kojih je samo u prošloj godini proizvedeno 150.000 - te ima svoj brend Emma marinoni camicie.

 

Emina Rahić, vlasnica kompanije Emms d.o.o. Jelah

 

emina-rahic

Emina Rahić, vlasnica kompanije Emms d.o.o. Jelah, dobila je nagradu u kategoriji “Mikro biznis”. Ova uspješna bh. poduzetnica svoje prvo radno iskustvo je stekla u fabrici tekstila, a nakon rata odlučuje pokrenuti vlastiti biznis - Društvo za konsalting i čišćenje. Od prodavnice mješovite robe - od koje je u poslijeratnom periodu krenula - pa do firme koja se bavi čišćenjem prostora, Emina Rahić se danas ima pohvaliti podužim spiskom klijenata, od kojih su neki: sve poslovnice Sberbank u FBiH, Ziraat Bank, Uniqua osiguranje, BH Pošta, BH Telecom, Općina Tešanj, Prevent FAD d.d. Jelah... 

 

Emms se bavi svakodnevnim redovnim održavanjem poslovnih prostora, kancelarija, čajnih kuhinja, industrijskih pogona, generalnim uređenjem, održavanjem javnih površina, poliranjem parketa i kamena, dubinskim pranjem sanitarnih čvorova, kompletnim programom dubinskog čišćenja svih tapaciranih površina, pranjem staklenih fasada, krečenjem poslovnica, servis uslugama kao i uslugama sitnih popravki...

 

EMMS d.o.o. osnovan je 2010. godine. Početak rada usredotočen je na sticanje iskustva izvan granica BiH, tačnije u Njemačkoj, u saradnji sa prestižnom firmom ASN Concepts. Nakon izvjesnog perioda stečene vještine su se počele upotrebljavati na prostorima BiH, gdje i danas djeluje.


Ljiljana Kunosić, izvršna direktorica kompanije Bingo d.o.o. Tuzla

 

ljiljana-kunosic-3

Ljiljana Kunosić dobila je nagradu u posebnoj kategoriji “Žena u poslovnom svijetu”.  Direktorica vodeće retail kompanije u BiH, koja iz godine u godinu bilježi značajan rast, te posljednih nekoliko godina razvija se i u segmentu ugostiteljstva i proizvodnje, rođena je u Tuzli, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 1984.

 

Godinu poslije završetka studija radila je kao profoesorica matematike u Gimnaziji 'Meša Selimović' u Tuzli, dok već 1986. počinje raditi u Službi društvenog knjigovodstva (SDK) kao financijski inspektor. 

 

Radivši na navedenoj poziciji dobiva želju da u jednoj organizaciji primijeni svoje iskustvo i doprinese razvoju konkretne tvrtke. Vođena tom željom počinje raditi u Tuzlaputevi dd kao analitičar, konkretno radeći na planu i analizi.

 

Godine 1996. dobija ponudu, koja predstavlja izazov i budi veliko zanimanje, da pređe u tvrtku Bingo d.o.o. koja je bila u ranoj fazi svoga razvitka, ali je otkrivala mogućnost primjene stečenog znanja, slobode odlučivanja i upravljanja.

 

Prelaskom u Bingo d.o.o. konačno dobija mogućnost primijeniti svoje poznavanje teorije i stečene prakse i djeluje u pravcu stvaranja velike tvrtke, koja uspješno posluje i postiže zavidne rezultate kakav je Bingo d.o.o. danas.

 

Anila Gajević, direktorica Casting i talent agencije Zona

 

anila-gajevic1-copy

Anila Gajević dobitnica je specijalnog priznanja Asocijacije žena poduzetnica “One”. Direktorica Casting i talent agencije Zona po struci je profesorica književnosti naroda BiH i bosanskog jezika, a dugi niz godina bila je urednica rubrike Kultura u Dnevnom avazu. Nakon što je okončala novinarsku karijeru, Anila Gajević odlučila se okušati u vlastitom biznisu, otvorivši prvu casting agenciju u BiH - Zona, koja je danas jedna od najuticajnijih i najjačih u cijelom regoinu.

 

Ova mlada poduzetnica zaslužna je za promociju bh. glumaca u svijetu, ali i onih koji dolaze iz susjednih zemalja, a mnogi su zahvaljujući njenoj agenciji dobili glumačke angažmane u regionu, Evropi - i Hollywoodu.

 

Tako su zahvaljujući agenciji Zona, između ostalih, i glumice Mediha Musliović i Amila Terzimehić zaigrale u filmu „November Man“, Adnan Hasković u „Snowpierceru“, Goran Navojec u „Kraftidiotenu“ te serijama „Crossing Lines“ i „Game“, Feđa Štukan također u „Crosing Lines“ i u filmu „Child 44“, Miraj Grbić u "Mission: Impossible IV"… 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI