Mladi filmski stvaraoci na jednom mjestu

Sedmi internacionalni Youth Film Festival Sarajevo od 18. do 20. septembra

Kultura 19.05.15, 09:34h

Sedmi internacionalni Youth Film Festival Sarajevo od 18. do 20. septembra
Udruženje Mladih Umjetnika Sarajevo i Gimnazija Dobrinja Sarajevo danas su zvanično objavili da će se ovogodišnji internacionalni omladinski festival filma Sarajevo 7. Youth Film Festival održati od 18.-20. septembra ove godine. Kao i do sada, festival će okupiti mlade filmske stvaraoce iz čitave regije ali i nekoliko zemalja Evrope

 

 

Na konkurs za prijavu filmova, koji će biti objavljen do kraja sedmice, moći će se prijaviti svi afirmisani i neafirmisani mladi filmski stvaraoci čiji filmovi ne traju manje od 4 i duže od 12 minuta, a čija je produkcija filma počela najranije u 2012.godini. YFF je festival internacionalnog karaktera, tako da organizatori i ove, kao i prethodnih godina očekuju prijave i učešće mladih filmskih radnika iz regiona i Evrope. Kompletan konkurs sa svim uvjetima takmičenja i načinom prijave biće objavljen u medijima i na zvaničnoj web stranici festivala, www.sarajevoyff.org.

 

Pored dvije takmičarske selekcije i popratnih programa kao što su “Kafa sa..” i “workshop” radionice, ovogodišnji YFF nudi i Open Air Cinema program gdje će se tokom tri noći festivala prikazati tri holivudska blockbustera. Svi programi su otvoreni za sve ljubitelje filma i posjetioce koji žele pogledati filmove najmlađih reditelja, producenata i filmmaker-a iz naše zemlje, regiona i Evrope. Organizatori najavljuju dolazak velikih bh.filmskih imena na festival te stručnih filmskih radnika koji će svoje znanje prenijeti na učesnike festivala – mlade generacije bh.kinomatografije.

 

Cilj Youth Film Festivala je afirmisati mlade filmske radnike, amatere, profesionalce i poznavaoce filma kao i promocija njihovih radova i filmskih projekata. Festival je takmičarskog karaktera te ima za cilj oživjeti duh pravednog i zdravog takmičenja i konkurencije te podstaći mlade krativce na razmišljanje i rad na filmu. Festival čvrsto teži ka animiranju građana o spoznaji važnosti filmske umjetnosti ali i ljepotama ovog posla. Ono po čemu se YFF razlikuje od ostalih filmskih festivala je to što ovdje mladi ljudi imaju priliku da žive svoje momente Berlinelea, Kana, SFF-a isl. Ovdje su mladi filmki radnici zvijezde večeri. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI