Nova biografija otkrila drugu stranu 'zlog genija'

Nacistički Casanova: Goebbels je bio perverznjak i bolesnik opsjednut ženama, ali i Hitlerom!

Nedjeljni magazin 17.05.15, 16:54h

Nacistički Casanova: Goebbels je bio perverznjak i bolesnik opsjednut ženama, ali i Hitlerom!
Joseph Geobbels poznat je kao šef Hitlerove propagande. I dok je on Hitlera obožavao, ne može se reći da su odnosi bili uzajamni

 

Objavljena je nova biografija Josepha Goebbelsa u kojoj stoji da je prvo seksualno iskustvo imao s 13 godina, koristio je prijateljevu sobu za žongliranje s različitim ženama tijeko studiranja, bio je u dugoj vezi s Else Janke unatoč njezinoj 'židovskoj krvi', u svom dnevniku brojao je spolne odnose s budućom suprugom Magdom, a njezin blizak odnos s Hitlerom izluđivao ga je, piše Daily Mail.


Joseph i Magda upoznali su se kada je došla raditi u njegov ured. Bila je 28-godišnja koketna tajnica, a on pet godina stariji vođa nacističke stranke u Berlinu. Dvije godine kasnije, kada stranka preuzme vlast u Njemačkoj, diljem svijeta postat će poznat kao šef propagande, zli 'genije' koji je doveo do toga da svi u Njemačkoj slijede Adolfa Hitlera.

 

'Lijepa žena imena Quandt reorganizira moje privatne papire', zapisao je Goebbels u svoj dnevnik u novembru 1930. godine. U roku nekoliko sedmica par je započeo stavstvenu vezu koja će kulminirati brakom u decembru sljedeće godine. Zajedno su dobili šestero djece koje je Magda ubila jer se nije mogla pomiriti s činjenicom da će ih morati odgajati u svijetu kojim neće vladati čovjek kojeg su i ona i suprug obožavali. Bio je to Adolf Hitler.


Nacistički Casanova


Nakon što je otrovala djecu u maju 1945. počinila je samoubistvo zajedno sa svojim suprugom. Svojim činom htjeli su dokazati odanost prema čovjeku koji je bio treća osoba u njihovom braku. Popili su otrov, a njihova tijela pronašao je Hitlerov bivši pobočnik koji je prema uputama Goebbelsu ispalio dva hica u glavu kako bi bio siguran da je mrtav. Nakon toga tijela su zalivena benzinom i zapaljena.


Sedam desetljeća nakon rata na Goebbelsa se i dalje gleda kao na majstora mračne umjetnosti medijske manipulacije i propagande.


No, zahvaljujući novoj biografiji vidimo i njegovu drugu stranu - onu koja ne samo da otkriva kako je bio opsjednut Hitlerom do točke ludila, nego ispituje detalje njegovog perverznog osobnog života i uloge nacističkog Casanove.



Autor biografije je posvjesničar, profesor Peter Longerich, a pri pisanju se koristio opsežnim privatnim dnevnicima šefa propagande. Iz knjige je jasno da je Goebbelsova odanost Hitleru bila jednostrana. Iako je Hitler bio stravstven kada je u pitanju Magda, nikada nije bio previše oduševljen njezinim suprugom.


Žene privlačio osobnošću


Goebbels je rođen 1897. godine u siromašnoj, ali poštovanoj katoličkoj oibtelji. Istaknuo se ambicijom, intelektom i šarmom, a njegovi rani memoari dokaz su da je bio proždrljiv kada je u pitanju seksualni apetit.


Tehnike zavođenja počeo je brusiti vrlo mlad, a s 13 godina počele su ga snažno privlačiti starije žene. Uskoro je otkrio da mu pažnja jedne žene nije dovoljna. U društvu žena uživao je u sobi svog kolege studenta Hassana.


A iako njegov fizički izgled nije bio impresivan, žene je privlačio svojoj osobnošću. Ne samo da je bio šarmantan, nego prije svega uporan. Žudio je za ženskim društvom, a potreba za druženjem nije uvijek bila seksualnog karatktera.


Prema riječima profesora Longericha bio je patološki narcis koji je očajnički tražio odobrenje drugih. Uživao je u varanju, ali ako je neko varao njega postajao je bijesan.


Nakon stjecanja doktorata u dobi od 25 godina zaposlio se u banci. Iako mu Židovi nisu bili previše simpatični, to ga nije zaustavljalo da stupa u romantične odnose sa ženama židovskog podrijetla. Odnosi su to koje je nacistička stranka desetljeće kasnije jednostavno zabranila.


Židovsko podrijetlo Else Janke, s kojom je imao dugo aferu, za njega je bilo prokletstvo i krivio ga je za mnoge njezine mane.


Pročitao Mein Kampf i postao opsjednut


Kada je 1925. godine prvi put pročitao Mein Kampf postao je opsjednut vođom nacističke stranke.

 

Zahvaljujući odanosti nacističkoj stranci postao je ministar propagande. Njegov zadatak bio je javnosti servirati povoljnu sliku Hitlera i kontrolirati medije. Bio je nenadmašan u spaljivanju nenjemačkih knjiga i dovođenju židovskih urednika i umjetnika do bankrota.


No, Longerich tvrdi da nije bio genij za propagandu kakvim ga mnogi smatraju. Primjerice, većinu tiska kontrolirao je Otto Dietrich s kojim se Goebbels često sukobljavao, a za velik dio propagande izvan Njemačke bilo je zadužen Adolf Rosenberg.


U novoj biografiji navodi se tako da Goebbels nikad nije bio moćan koliko je on sam vjerovao da je.


Iako je nesumnjivo progonio Židove u smrt i promovirao nacističke ideje, nikad nije bio dio Hilerovog svetišta unutar kojeg se odlučivala kako rat treba biti vođen, a društvo oblikovano. Staž u stranci mu je, istina, donio utjehu u obliku bezbroj žena koje su mu se davale.


'Trebam žene kao protutežu. One imaju utjecaj na mene kao melem na ranu. Ali moram imati različite vrste žena oko sebe', pisao je.


'1'


Magda Quandt, ledena, visoka plavuša bila je idealni model nacističke žene, a kada je prvi put imao odnose s njom Goebbels je u dnevnik upisao '1'. Nastavio je zbrajati odnose, a njihova veza bila je vrlo burna. Poseban problem predstavljala je Magdina zaluđenost Hitlerom. I što je još gore, osjećaju su bili uzajamni.


Čak i u Gebbelsovoj prisutnosti Hitler je drsko koketirao s Magdom, a on i njegova svita posjećivali su je i kada je Goebbels bio odsutan.


'Bojim se da ne mogu biti sasvim siguran u njezinu vjeronost', napisao je Goebbels. No, unatoč njegovim sumnjama da ga vara, Magda je izjavila da je voljna udati se za njega pa se Goebbels u dnevniku sažalio nad Hitlerom napisavši kako je vrlo usamljem.


'Nema sreće sa ženama. Jer je premekan. Žene ne vole to. One moraju znati tko je glavni', napisao je.


Ono što nije odmah shvatio je da odnos u kojem sudjeluju svi troje odgovara Magdi i Hitleru. Iako je vrlo malo vjerojatno da su njih dvoje bili u vezi, nesumnjivo su bili vrlo bliski. Moguće je čak i da se Magda udala za Goebbelsa samo kako bio ostala blizu Hitleru koji se nikako nije mogao udati za jednom već razvedenu ženu poput Magde.


Vjenčali su se u decembru1931. godine, a svjedok je bio Hitler. Iako su imali šestero djece, brak nije bio dobar. Goebbels je imao bezbroj afera, a najopasnija je bila ona s glumicom Lidom Baarovom kojem je postao zaluđen.


U jesen 1938. brak je bio blizu kolapsa, ali Hitler je inzistirao da par ostane zajedno. Magda je morala ostati u braku kako bi mogao zadržati blizak odnos s njom. Kad bi se razvela počela bi ogovaranja, čega je Hitler bio itekako svjestan.


Kada se Hitler ubio, samoubistvo Goebbelsa i Magde na neki je način bilo posljednji čin ljubavi prema njemu.

 

(dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI