Jednoglasno usvojena

Kanadski parlament usvojio drugu rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Hronika 15.05.15, 13:37h

Kanadski parlament usvojio drugu rezoluciju o genocidu u Srebrenici
Kanadski parlament u četvrtak je jednoglasno usvojio drugu rezolucija o genocidu u Srebrenici čime je potvrđena prethodna rezolucija M-416 iz 2010. godine kojom je 11. juli označen kao Dan sjećanja u Kanadi na žrtve genocida u Srebrenici

 



April je u Kanadi proglašen mjesecom borbe protiv genocida, a genocid u Srebrenici  bit će obilježen s ostalim genocidima u 20. stoljeću uz komemoracije i izučavanje genocida.



Član vladajuće parlamentarne stranke, Konzervativne partije Kanade, Brad Butt u martu ove godine predložio je Parlamentu Kanade rezoluciju M- 587 koja govori o svim genocidima u 20. stoljeću, osim genocida u Srebrenici.


Kanadsku bošnjačku zajednicu o tome je informirao Ured Irvina Kotlera, član Parlamenta Kanade iz Liberalne partije Kanade, jedan od najvećih boraca za ljudska prava i slobode u Kanadi i velikog prijatelja BiH.



Potom je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida pismeno reagirao oštrom notom Bradu Buttu, tražeći ulaganje amandmana na rezoluciju kojim bi genocid u Srebrenici bio uvršten u ovo rezoluciju.


Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić kazao je da su kanadska bošnjačka zajednica i drugi Kanađani neprijatno iznenađeni što genocid u Srebrenici nije ušao u tekst rezolucije koja govori o najvećim genocidima u 20 stoljeću.



- Taj čin koji ponižava žrtve najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi negativno utiče na reputaciju Kanade na međunarodnom planu - ocijenio je Ramić pozivajući Parlament da ispravi grešku i tako Kanadu vrati na put zemalja koje se bore za istinu o zločinima u BiH i pravdu za žrtve tih zločina.



Iako je prvobitno rezolucija usvojena bez uvrštavanja genocida u Srebrenici u tu rezoluciju, Brian Masse, predlagač prve rezolucije o genocidu u Srebrenici iz 2010. godine predložio je novu rezoluciju.


- Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici Parlament podržava rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom je 11. juli proglašen Danom sjećanja na žrtve genocida i Dan sjećanja na genocid postaju sastavni dio mjeseca aprila u kome se razvija svijest o potrebi borbe protiv genocida - stoji u Masseovom prijedlogu rezolucije.



Institut za istraživanje genocida Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike stoga su zahvalili Masseu, Irvinu Kotleru i Štefen Dionu, članovima kanadskog parlamenta koji su javno u ovom parlamentu govorili o genocidu u Srebrenici, kaže se u zajedničkom saopćenju.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI