Ivana Jordanovska/ Novo poglavlje historije

'Makedonsko proljeće': Nezadovoljstvo gladnog građanina ne može prikriti ni najveći kič od fasade


07.05.15, 10:00h

 
Članica Izvršnog odbora Mladi evropski federalisti (JEF) Ivana Jordanovska za DEPO Portal piše o najnovijim dešavanjima u glavnom gradu Makedonije - Skoplju


Ako ste imali šansu da posjetite Skoplje u zadnjih par godina, vjerovatno ste zaključili da se nešto čudno događa. Ne moramo biti arhitekti, niti politikolozi da bi uočili tektonske promjene koji su se dogodile u makedonskom društvu, vizualizirane kroz ludački vladin projekat „Skoplje 2014“. Čiste, precizne linije zgrada modernističkog duha, sagrađene nakon zemljotresa ’63 sa donacijama iz cijele Jugoslavije i svijeta, prekrivene su neo-klasičnim i baroknim stiropornim fasadama. Zgrade u obliku piratskih brodova utemeljene su u Vardaru, rijeci koja nikada nije bila plovna. Ponestalo nam je historijskih likova za spomenike, pa se na vrhu zgrade Ministarstva spoljnih poslova našao i instant spomenik Gandhija, toliko loše urađen da mu dupe podupire metalni štap. Jedno od posljednjih silovanja estetike je upravo zgrada Vlade Republike Makedonije koja je, preko noći, pretvorena u jeftinu, kič, turbo-folklersku verziju Bijele kuće. S tim da, nakon jučerašnjih protesta, više nije toliko bijela.


Prije par mjeseci opozicija je počela objavljivati audio snimke razgovora prisluškivanih od strane tajne policije čiji je direktor, Sašo Mijalkov, rođak trenutnog makedonskog premijera, Nikole Gruevskog. Snimci su pokazali da niko nije bio pošteđen prisluškivanja, od opozicije, pa sve do najviših funkcionera u Vladi Republike Makedonije, poput ministrice unutarnjih poslova, Gordane Jankulovske. Petog maja su objavljeni razgovori u kojima Gordana Jankulovska sa Sašom Mijalkovim i nekoliko njihovih najbližih saradnika pokušavaju prikriti ubistvo Martina Neškoskog, mladića koji je ubijen 2011. godine od strane policajca. Samo par sati nakon što je okončana konferencija za medije opozicije, građani su se organizirali i okupili ispred zgrade Vlade.


Ovo je već drugi val protesta povodom ubistva Martina Neškoskog. Prvi put su građani, većinom mladi ljudi, izašli na prosvjede protiv tadašnje i sadašnje ministrice Jankulovske, samo par dana nakon parlamentarnih izbora 2011. na kojima je stranka VMRO - DPMNE pobjedila i oformila vladajuću koaliciju. Martin je bio pristalica VMRO-a koji je izašao da slavi pobjedu na mitingu na dan izbora. Policajac koji ga je ubio, Igor Spasov, je obezbjeđivao miting, priča koja je izmijenjena tokom suđenja kako bi se izbjegla politička odgovornost ministrice Jankulovske. Spasov je snosio individualnu odgovornost kao civil, ne policajac.


Objavljeni razgovori u kojima Jankulovska komentariše kako se ubistva dešavaju, ali sada moraju prebaciti krivicu na nekoga drugog, izazvali su bijes, zgražavanje i ljutnju građana Makedonije. Grupa koja je učestvovala u protestima 2011. je opet na ulicama, ali situacija je danas puno ozbiljnija.


U protekloj godini, nezadovoljstvo ponašanjem vladajućih struktura je dostiglo svoju kulminaciju. Opozicione stranke bojkotiraju rad Skupštine od parlamentarnih izbora 2014. Studenti su se digli protiv kontroverznog Zakona o visokom obrazovanju u do sada najmasovnijim protestima u historiji nezavisne Makedonije. Radnici sa ugovorom o dijelu su protestirali protiv uvođenja naknada koji povećavaju porezne troškove sa 10% na 37% honorara. Građani svih profesija i uzrasta protestirali su kada je mala Tamara umrla čekajući operaciju u Turskoj koju je Ministarstvo zdravstva trebalo platiti. Masovne proteste je izazvalo i hapšenje i nehuman tretman dugogodišnjeg novinara Kežarovskog koji je optužen tek nakon što je počeo istraživati misteriozne okolnosti u kojima je umro urednik najvećeg kritičkog časopisa, Fokus.


Osim standardnih parola poput „Nema pravde, nema mira“ i „Ružna vam je Vlada“, protestanti su pozivali i same policajce da im se pridruže. Jedan od prisutnih policajaca, koji je bio dio prve linije, napustio je poziciju, izazivajući usklike i podršku demonstrantima. Uskoro, policija se morala povući do samog ulaza zgrade, pod pritiskom grupe predvođene poznatim građanskim aktivistima, među kojima je bio i Martinov brat, Aleksandar. Zgrada je bila granatirana jajima, voćem i povrćem, a dio prozora je polomljen. Kad je policija krenula u kasnim večernjim satima u razbijanje protesta, više ljudi je pretučeno i zadržano u policijskim stanicama. Vrhunac policijskog nasilja je bio upad u biblioteku „Braća Miladinovci“ sa izgovorom da se tamo skrivaju demonstranti koji su tražili pravdu. Malo njih je razumjelo da su knjige već odavno napravile svu potrebnu „štetu“ u umovima mladih aktivista.


Protesti su zakazani svakog dana u 18 sati ispred zgrade Vlade. Ujedinjena opozicija, sa političkim strankama i predstavnicima građanskog sektora, poziva na najveći sabor protiv Gruevskog 17. maja. U međuvremenu, procurile su informacije da su policija, vojska, kao i Mijalkova parapolicija, agencija obezbjeđivanja, na najvišem nivou pripravnosti.


Makedonija je ušla u novo poglavlje svoje historije. Prvi put, zahtjevi građana svih nacionalnosti, uzrasta i profesija se odnose isključivo na izgradnju demokratskih kapaciteta našeg društva. Kakav će biti tok i ishod protesta, zavisi od same vlasti. Ali, jedna stvar je sigurna: Nezadovoljstvo gladnog građanina ne može se prikriti ni najvećim kičom od fasade.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 
Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 

 


BLIN
KOMENTARI