Tvrdi da je riječ o namjernoj senzaciji

Ćamil Duraković: Pretresi u Srebrenici se provode radi zastrašivanja Bošnjaka povratnika

Front 06.05.15, 21:07h

Ćamil Duraković: Pretresi u Srebrenici se provode radi zastrašivanja Bošnjaka povratnika
U okviru akcije koja se od srijede ujutro provodi na području Republike Srpske vršeni su pretresi i u nasljelju Osatica u općini Srebrenica, a načelnik te Općine Ćamil Duraković smatra da se radi o akciji koja se provodi radi zastrašivanja Bošnjaka u Srebrenici

 



On je Feni kazao da policija privodi ''obične ljude, domaćine, koji vole sjesti u društvu, pojesti i popiti''.



- Ovo je namjerna senzacija, koja se provodi s ciljem narušavanja životnog ambijenta i stabilne političke situacije koju smo napravili - akcentirao je Duraković te dodao da se privode ''važni ljudi'' koje mještani poštuju, zbog zalaganja za dobrobit zajednice, među kojima je i Ramo Kadrić.



Kadrić je, kako je pojasnio, jedan od prvih povratnika i inicijator povratka u Srebrenicu.



Odveden je, istakao je Duraković, jedan domaćin, pošten čovjek, a da se zbog toga boje svi ostali Bošnjaci, povratnici.



- Ljudi me zovu, u strahu su. Kontaktirao sam resorno ministarstvo, rekli su mi da policija radi svoj posao. Policija je radila svoj posao i 1995. godine pa smo završili tako kako smo završili. U Srebrenicu se ne može upadati tako bombastično, ovo je planirana akcija da se zastraše Bošnjaci, narod 'drugog reda' - dodao je Duraković.



Također, naglasio je da se sve ovo dešava uoči 11. jula, da se dižu tenzije.



Osim toga, smatra da su Srebreničani opredijeljeni da se bore protiv svih oblika kriminala, uključujući i terorizam.



- U Srebrenici se ne mogu na ovaj način pokazivati policijski mišići, ali izgleda da su nedavna dešavanja u Zvorniku dala zapravo bilo kojoj policiji da može redom sve Bošnjake da vodi kad hoće i da ih prepadaju - istakao je Duraković dodajući da se mora stati iza poštenih ljudi.



Akcija je počela jutros pod nadzorom Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, a provode je pripadnici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma u saradnji s pripadnicima Specijalne jedinice Policije Republike Srpske i Jedinice za podršku Kriminalističke policije.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI