Teže od gubitka partnera

Najgori 'prekid': Kako preboljeti gubitak prijateljice?

Lifestyle 06.05.15, 20:47h

Najgori 'prekid': Kako preboljeti gubitak prijateljice?
Prekidi prijateljstva često nas mogu rastužiti više od prekida veze. Odjednom počinje otuđivanje i nakon određenog vremena više nemamo snage spašavati narušen odnos. Tada shvaćamo da je naše prijateljstvo završilo

 


Prijateljstva najčešće propadaju zato što se ljudi s vremenom jednostavno udalje. Razlike u karakteru i načinu života utjecat će na vaš odnos s prijateljicom. Ako obje niste jednako zainteresirane za održavanje prijateljstva i ne ulažete jednako u vaš odnos, vjerovatno će doći udaljavanja.

 

Najteže opstaju prijateljstva sklopljena u djetinjstvu. Neka prijateljstva ne prežive velike životne promjene poput udaje ili selidbe. Vrijeme mijenja ljude, njihove stavove, razmišljanja, navike i sve se to odražava na naše odnose.


I dok nas nakon kraha ljubavne veze svi tješe sedmicama ili mjesecima, propast prijateljstva društvo skoro pa ne primjećuje. Međutim, nikako nemojte podcjenjivati tugu koju osjećate nakon kraha prijateljstva.

 

Psiholozi kažu da nam za oporavak od ovog 'prekida' treba minimalno šest sedmica tokom kojih bi se trebali okrenuti sebi jer ćemo stavljanjem fokusa na vlastite potrebe manje razmišljati o gubitku. Pokušajte više odmarati i nemojte se izolirati od drugih prijatelja jer vam to neće pomoći. 


Stvorite si ugodnu rutinu i normalno nastavite sa svim svojim obavezama. Slobodno analizirajte odnos i razmišljajte o tome što je i gdje 'zapelo' u vašem prijateljstvu jer je to normalna potreba.


Nemojte zaboraviti na sve lijepe trenutke koje ste proveli s prijateljicom jer loš završetak ne negira sve ono dobro što ste zajedno preživjele. Samo je bitno shvatiti da nekim odnosima jednostavno nema spasa i krenuti dalje.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI