TEROR VLASTI U RS-U

Policija u Bosanskoj Gradišci privela četvoricu Bošnjaka jer su svatove okitili „ljiljanima“!?

Hronika 06.05.15, 12:44h

Policija u Bosanskoj Gradišci privela četvoricu Bošnjaka jer su svatove okitili „ljiljanima“!?
Policija je privela četvoricu Bošnjaka iz sela Orahova kod Bosanske Gradiške jer su svatove okitili sa zastavom Republike Bosne i Hercegovine, „ljiljanima“ 2. maja ove godine, piše bh. novinska agencija Patria

 

Četvorici Bošnjaka, koji su privedeni po nalogu Tužilaštva iz Banja Luke, na teret se stavlja izazivanje nacionalne i vjerske netrpeljivosti.

 

Iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka rekli su za Patriju da su kod jednog lica pronašli i municiju i oružje čije držanje građanima nije dozvoljeno.

 

No, sagovornici agencije Patria koji su bili na svadbi, ali i oni koju su bili privođeni, demantirali su navode policije da se na svadbi isticala ratna zastava Armije RBiH. Sagovornici tvrde da su svatovi koristili zastavu Republike BiH. 

 

Riječ je o zastavi koja je međunarodno priznata, a 4. maj 1992. godine zavijorila se i ispred zgrade UN u New Yorku.

 

Profesor sa Pravnog fakulteta u Sarajevu Kasim Trnka rekao je ranije za Patriju kako korištenje zastave RBiH sa ljiljanima nije krešenje zakona Bosne i Hercegovine niti u jednom segmentu, jer se radi o zvaničnoj zastavi međunarodne priznate zemlje, koja je korištena do 1998. godine.

 

Sličan incident zabilježen je i krajem marta ove godine, kada je protiv policijskih službenika u Vlasenici pokrenuta istraga jer je jedan od njih na društvenoj mreži Facebook objavio fotografiju zastave RBiH, tokom utakmice između BiH i Belgije još 2009. godine.

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI