Od 12. do 16. maja u Sarajevu

Zagrebačka filharmonija ponovo sa vama nakon 11 godina: Posjetite Sarajevske večeri muzike

Kultura 06.05.15, 09:45h

 Zagrebačka filharmonija ponovo sa vama nakon 11 godina: Posjetite Sarajevske večeri muzike
Naredne sedmice, od 12. do 16. maja, bit će održane 21. Sarajevske večeri muzike na kojima će uz rusku violinisticu Alenu Baevu nastupiti i Zagrebačka filharmonija kojoj će ovo biti prvi nastup u Sarajevu nakon 11 godina

 

Zagrebačka filharmonija je prvi simfonijski orkestar u Hrvatskoj i jedan od najpoznatijih u ovom dijelu Europe, sa bogatom tradicijom dugom 144 godine koje su obilježili brojni koncerti i znameniti šefovi dirigenti poput Friedricha Zauna, Milana Horvata, Pavla Dešpalja, Alexandera Rahbarija ili Vjekoslava Šuteja.

 

Mnogi proslavljeni dirigenti nastupali su sa Zagrebačkom filharmonijom: Bruno Walter, Leopold Stokowski, Paul Kletzki, Milan Sachs, Krešimir Baranović, Boris Papandopulo, Igor Stravinski. Maestro Uroš Lajovic čest je gost-dirigent Zagrebačke filharmonije, a na sarajevskom koncertu Filharmonijom će dirigirati maestro Ivo Lipanović.

 

Sa ovim su značajnim orkestrom na koncertima širom Evrope i Sjedinjenih Država gostovali i veliki solisti kao što su Yehudi Menuhin, Mstislav Rostropovich, Luciano Pavarotti, Ivo Pogorelić ili Montserrat Caballe a povodom 140. rođendana, Zagrebačkoj filharmoniji je uručena Hrvatska državna nagrada za izuzetno i uspješno promovisanje muzičke umjetnosti u Hrvatskoj i svijetu.

 

Na koncertu 13. maja, Alena Baeva i Zagrebačka filharmonija će izvesti dva djela koja publika u Sarajevu nije imala priliku čuti uživo dugi niz godina. Nakon 15 godina bit će izveden Koncert za violinu i orkestar u D duru Johannesa Brahmsa, a na Slike s izložbe Modesta P. Musorgskog u aranžmanu Mauricea Ravela čekali smo i duže, punih 26 godina.

 

Ulaznice za ovaj koncert po cijeni od 30 i 40 KM možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta ili rezervirati putem e-maila [email protected].

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI