ODLIČNE VIJESTI ZA NAŠU ZEMLJU

Šarović: Do kraja godine možemo dobiti dozvolu za izvoz mlijeka u EU

Biznis Klub 05.05.15, 17:56h

Šarović: Do kraja godine možemo dobiti dozvolu za izvoz mlijeka u EU
Ured za hranu i veterinarstvo (FVO) Evropske unije odobrio je danas svih šest tačaka iz Akcionog plana Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ureda za veterinarstvo BiH, vezano za ispunjavanje uslova za izvoz mlijeka u Evropsku uniju, uključujući i posljednje dvije tačke koje nisu bile ispunjene, potvrdio je za agenciju Patria Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

 

- Dobili smo zeleno svjetlo od FVO-a, a sada je na nama da u narednim sedmicama kroz Parlament usvojimo potrebnu legislativu, možda čak i hitnom procedurom – kazao je Šarović za NAP.

 

On je pojasnio da će nakon toga pozvati inspekciju FVO-a u BiH kada bi konačno trebali dobiti i dozvolu za izvoz mlijeka u Evropsku uniju.

 

Šarović je potvrdio da će Ured za veterinarstvo BiH biti garant kvaliteta mlijeka.

 

Kako je ranije za agenciju Patria ranije kazao direktor sarajevske mljekare „Milkos“ Adin Fakić dvije tačke koje nisu bile ispunjene odnosile su se na način kontrole mlijeka jer su stranci željeli jednu instituciju, a druga tačka je pitanje certfikata što je bilo čisto tehničke prirode.

 

Fakić je za Patriu kazao da je on optimista da će nam biti omogućen izvoz mlijeka i da što se tiče kvaliteta bh. mlijeko ispunjava kriterije i sa mikrobiološke i sa toksikološke strane.

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović održat će pres konferenciju u srijedu u 12 sati na kojoj će dati više informacija zajedno sa direktorom Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomirom Kalabom.

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 

BLIN
KOMENTARI