Novi detalji o arapskim investicijama u BiH

Arapi budzašto kupuju po Krajini, Hercegovina im preskupa: Evo šta će raditi u napuštenim selima

Biznis Klub 05.05.15, 14:30h

Arapi budzašto kupuju po Krajini, Hercegovina im preskupa: Evo šta će raditi u napuštenim selima
Arapi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata žele kupiti čak 12. 000 duluma zemlje u Bosni i Hercegovini, a jako su zainteresirani za Hercegovinu, potvrdila je za Dnevni list direktorica Agencije za nekretnine Ab-dom Vedina Delki, koja u ime arapskih partnera traži zemlju u BiH - piše Dnevni list

 

Njezini partneri, kaže, ovih dana stižu u BiH, kako bi obišli neke od potencijalnih lokacija koje im je agencija pronašla. Najviše bi odgovaralo, kaže, kada bi se našla zemlja u napuštenim selima, kako bi Arapi mogli kupiti velike površine na jednom mjestu.


Dnevni list je nedavno objavio informaciju kako su Arapi zainteresirani za kupnju zemlje u Hercegovini te da agenti za nekretnine na terenu Hercegovine traže potencijalne kupce. Navodno se traži poljoprivredno zemljište za proizvodnju organske hrane. Ova informacija odjeknula je u javnosti, jer na području Hercegovine do sada nisu zabilježeni slučajevi kupnje nekretnina od Arapa, dok je to u Sarajevu i okolici postala masovna pojava.


Proizvodnja hrane


“Moji partneri su iz Emirata, a u Dubaiju imaju svoje tvornice i 400 zaposlenih. U Hercegovini žele kupiti zemlju za proizvodnju hrane.  Radi se o kompaniji Al-Shourafa group, a imaju registriranu kompaniju i u Sarajevu – Tasali group. Oni žele u BiH kupiti 12.000 duluma. To je velika površina”, navodi Delki i ističe da se radi o ozbiljnim kupcima, a ne prevarantima.


“Sada smo tražili zemlju u Hercegovini. Našli smo u Čapljini i u Ljubuškom, ali tamo traže 3 do 6 KM po metru četvornom, a oni su zasad spremni platiti do 1,5 KM”, otkriva Delki.
Dodaje da je po ovim cijenama našla zemlju na području Bihaća. Radi se o napuštenoj zemlji koja se ne obrađuje. Prema njezinim riječima, Srbi su Talijanima u Dubici prodali velike površine napuštene zemlje po euro za metar četvorni.

 

Ona stoga traži zemlju u napuštenim selima koju bi ponudila za kupnju Arapima.


Agentica nekretnina ističe kako njezini poslovni partneri nisu prevaranti, već ozbiljni biznismeni. Oni će u Hrvatskoj praviti tvornicu. Na Krku će graditi hotel. Kod nas ne investiraju jer mi nismo u EU-u. Pravit će džemove koje će plasirati na europsko tržište”, navodi naša sugovornica.

 

(dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI