Islamska država preuzela odgovornost za napad u Dallasu

Odao ih tweet: 'Može li Allah da nas prihvati poslije mudžahedinskog napada u Teksasu'

Hronika 05.05.15, 09:30h

Odao ih tweet: 'Može li Allah da nas prihvati poslije mudžahedinskog napada u Teksasu'
Džihadisti Islamske države (IS) preuzeli su odgovornost za napad na izložbu karikatura poslanika Muhammeda u Garlandu u blizini Dallasa, gdje su dva napadača ubijena, a pripadnik osiguranja ranjen, javili su američki mediji

 



Na Twitter nalozima za koje se vjeruje da su povezani s terorističkom grupom pominje se pucnjava na dva tweeta, a na jednoj do njih je napisano - "može li Allah da nas prihvati poslije mudžahedinskog napada u Teksasu". Taj tweet (poruka) je tweetovan (postavljen) u 18.35 sati po lokalnom vremenu - 15 minuta prije nego što je bio ko s lica mjesta čuo o pucnjavi, objavio je Los Angeles Times.



Američki mediji su odmah poslije pucnjave u nedjelju navečer po lokalnom vremenu u Garlandu objavili, pozivajući se na visokog zvaničnika FBI-a, da je jedan od napadača Elton Simpson iz Arizone, bio predmet njihove terorističke istrage. Zatim su mediji identifikovali napadače koje je ubila američka policija ispred galerije kao 31-godišnjeg Simpsona i 34-godišnjeg Nadira Sophyja.



Los Angeles Times piše da su njih dvojica dijelila apartman u gradu Phoenixu, a TV mreža CNN je emitovala reportažu u kojoj su agenti FBI došli na tu adresu u Arozoni.



Agenti FBI predali su sudu višesatne snimljene razgovore u kojima Simpson govori o putu u Somaliju i priključenje "braći koja vode sveti rat".



Američko tužilaštvo nije uspjelo da dokaže da je on učinio bilo kakav teroristički čin, ali je utvrdilo da je lagao istražne organe negirajući da je razgovarao o odlasku u Somaliju.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI