Potresna ispovijest tjelohranitelja kubanskog diktatora

Sanchez: 'Kakav revolucionar?! Castro je obični švercer kokaina i mučitelj!'

Nedjeljni magazin 05.05.15, 07:46h

Sanchez: 'Kakav revolucionar?! Castro je obični švercer kokaina i mučitelj!'
Juan Reinaldo Sanchez radio je 17 godina kao tjelohranitelj Fidela Castra. Obožavao je kubanskog diktatora, smatrao ga je 'božanstvom' i bio je zaslijepljen likom i djelom 'El Comandantea. Živio je život iz snova sve do trenutka kada je shvatio da je cijeli Castrov život jedna velika laž i da prvi čovjek Kube uopće nije revolucionar nego obični - krijumčar kokaina

 

Sanchez je 1994. godina pokušao otići u mirovinu, ali umjesto na nekoj plaži, završio je u zatvoru. Čak 10 puta pokušao je pobjeći iz Kube i konačno je uspio u svom naumu 2008. Brodićem je stigao do Meksika nakon čega se 'prošvercao' u Teksas. Sada je u javnost izašao s knjigom 'Dvostruki život Fidela Castra' u kojoj objašnjava kako je izgubio vjeru u kubanskog predsjednika i općenito u revoluciju...

 

- Jednog dana u decembru 1988. moj se život zauvijek promijenio. Trebao je to biti obični dan u uredu. Fidel mi je rekao da se pripremim za dolazak generala Joséa Abrantesa, Castrovog ministra od najvećeg povjerenja. On je gotovo svakodnevno dolazio u Fidelovu rezidenciju, bili su vrlo bliski... Uobičajeno su sjeli u ured, počeli pričati, a ja sam, kao i uvijek, razgovor snimao. U jednom trenutku Fidel je izašao iz ureda i naredio mi: 'Daniel, ugasi snimanje'.

 

Ja sam ga poslušao, a oni su počeli s maratonskim razgovorom. Trajalo je satima, umirao sam od dosade. I onda, iz puke znatiženje, uključio sam mikrofon, uzeo slušalice, te počeo slušati o čemu pričaju - priča svoju priču Sanchez kojem se u narednih nekoliko minuta 'spustila roleta'. Mit o Catru kao 'velikom revolucionaru' u njegovoj glavi se srušio poput kule od karata.

 

- Čuo sam kako pričaju o krijumčaru kokaina koji živi u SAD-u i surađuje s našom Vladom!? Zamislite taj biznis: velika operacija krijumčarenja droge pod pokroviteljstvom predsjednika države! Nevjerojatno, bio sam u šoku. General Abrantes je pitao Castra može li krijumčar provesti sedam dana odmora na Kubi zajedno sa svojim roditeljima. Za troškove krijumčarenja i odmora, diler je bio spreman platiti čak 75.000 dolara... Fidelu su sline počele curiti kada je čuo cifru.

 

Međutim, diktator se zabrinuo zbog roditelja mladog dilera. Hoće li se izbrbljati u Americi i nekome reći da su proveli sedam dana na Kubi?

 

- Ministar je, naravno, imao rješenje i za taj problem. Predložio je da roditeljima kažu da im je sin kubanski špijun u SAD-u i da to ne smiju nikome odati. U suprotnom, njegov život bi mogao doći u opasnost. Castro je bio oduševljen s tim prijedlogom i odmah ga je prihvatio...

 

Dok su Castro i Abrantes zadovoljno trljali ruke, Sanchez je bio u agoniji. Shvatio je da je čovjek za kojeg je bio spreman primiti metak i kojeg je smatrao ocem, zapravo običan diler drogom.

 

- Ilegalnim operacijama rukovodio je poput pravog kuma.

 

U međuvremenu je ekonomska pomoć iz Moskve presušila, a Castro je počeo razmijenjivati robu za jake valute iz nekih drugih zemalja, najviše Panamom. Osnovao je odjel koji je bio poznat pod nazivom 'Sektor za kokain i marihuanu'. SAD je počeo sumnjati da Kubanci intezivno sudjeluju u krijumčarenju droge, a Castrov odgovor bila je istraga nakon koje je su uhićeni Abrantes i ugledni general Arnaldo Ochoa. Abrantes je dobio 25 godine zatvore zbog 'zlouporabe položaja i ovlasti, a Ochoa je osuđen na smrt.

 

Cijelo suđenje je bilo režirano od strane Fidela....

 

- Abrantes je umro u zatvoru pod sumnjivim okolnostima, dok je Ochoa bio streljan. Štoviše, Castro je naredio da ja i još neki njegovi podanici moramo gledati tu egzekuciju... Bio mi je to najgori trenutak života! - priča Sanchez.

Fidelov brat Raul bio je veliki prijatelj s Abrantesom i u jednom trenutku prestrašio se da bi i on mogao biti sljedeći na listi za odstrel. Odao se alkoholu, a kad je stvar otišla predaleko, okrutni diktator ga je pokušao smiriti...

 

- Bojiš se da ćeš završiti kao Abrantes? Vjeruj mi da nećeš. Ti si moj brat, on nije bio...

 

Sanchez je potpuno poludio zbog dvostrukog života njegova šefa i 1994. je predložio Fidelu da je vrijeme za mirovinu. Castro je na tu ideju potpuno poludio.

 

- Bacio me u zatvor. Mučili su me godinama, izgubio sam preko 30 kilograma...

 

Ipak, nakon 14 godina uspio je pobjeći iz ćelije i pobjeći brodom do Meksika. Sada mu je životna misija objasniti cijelom svijetu 'tko je zapravo Fidel Castro?'.

 

(jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI