Foto/ Kulturna i historijska baština

U Sarajevu svečano otvoren arheološki lokalitet Atmejdan

Kultura 04.05.15, 21:54h

U Sarajevu svečano otvoren arheološki lokalitet Atmejdan
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i gradonačelnik turskog grada Burse Redžep Altepe večeras su u Sarajevu svečano otvorili konzervirani i restaurirani arheološki lokalitet Atmejdan



Hadžibajrić je podsjetio da su mnogi, koji su mislili da na Atmejdanu nema ništa, proglašavali ludim ljude koji su prije više od 10 godina klanjali u tom parku te zahvalio gradonačelniku Altepeu na pomoći bez koje lokalitet ne bi bio restauriran.



Altepe je rekao da historiju treba čuvati od zaborava za buduće generacije i izrazio spremnost da u nerednom periodu podrži i druge projekte.



Mutevelija Bakr-babine džamije Emin Švrakić uručio je gostima iz Turske prigodne poklone u znak zahvalnosti za pruženu pomoć.



Prva faza konzervacije arheoloških iskopina u Atmejdanu rađena je 2012. pod nadzorom Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS i Vlade FBiH koja je finansirala radove, a prethodili su joj arheološki radovi koje su obavili "Muzej Sarajeva", Zemaljski muzej BiH i Društvo arheologa 1894.

 

atmejdan-2-jpg



Ta prva faza nazvana je "Medresa" i obuhvatila je konzervaciju iskopina ostataka medrese.



Druga faza rađena je 2014. a uključivala je otkrivanje harema s kompletnim grobnim mjestima, te konzervaciju i sanaciju ostataka Bakr-babine džamije.

 

atmejdan-jpg



Na lokalitetu je izgrađen i most iznad iskopina kako bi posjetiocima bila omogućena bolja prezentacija arheološkog parka.



Radove su finansirali grad Bursa, Općina Stari Grad Sarajevo i Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.



(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI