UPOZORENJE OBJAVLJENO U 190 ZEMALJA ČLANICA INTERPOLA

Alarmantno: Globalna uzbuna zbog dijetetskog proizvoda koji može biti smrtonosan!

Hronika 04.05.15, 21:20h

Alarmantno: Globalna uzbuna zbog dijetetskog proizvoda koji može biti smrtonosan!
Interpol je u ponedjeljak oglasio svjetsku uzbunu zbog jednog dijetetskog proizvoda poznatog i u svijetu bodybildinga koji je prouzročio smrt žene u Velikoj Britaniji i ozbiljne probleme jednom Francuzu



-Interpol je oglasio svjetsku uzbunu zbog 2,4-dinitrofenola (DNP), nedopuštene i potencijalno smrtonosne tvari koja se koristi kao dijetetski proizvod i za povećanje mišićne mase - saopćila je međunarodna organizacija za policijsku suradnju.



Ona je izdala "narandžasto upozorenje" zbog tog proizvoda koje treba alarmirati policiju, javne ustanove i međunarodne organizacije nakon "smrti žene u Velikoj Britaniji i pošto se jedan Francuz teško razbolio nakon konzumiranja tog proizvoda".



DNP-e, koji se najčešće prodaje u obliku žutog praha i kapsula, postoji i u obliku kreme. Rizici povezani s njegovim korištenjem povećani su zbog njegove ilegalne proizvodnje, navodi Interpol.



DNP-e ulazi i u sastav nekih eksploziva.



-Proizvodi se u ilegalnim laboratorijima u kojima se ne poštuju higijenski propisi, što korisnike izlaže povećanom riziku od predoziranja, jer ne posjeduju potrebno znanje - upozorava Interpol.


U 1930-ima se DNP-e koristio za poticanje metabolizma i za mršavljenje, ali je povučen iz prodaje pošto je prouzročio više smrtnih slučajeva.



Upozorenje je objavljeno u 190 zemalja članica Interpola, prenosi Hina.



(Fena/mr) 

BLIN
KOMENTARI