Nemojte se blamirati

Želite zvučati pametnije? Odmah izbacite ove riječi iz svog vokabulara!

Lifestyle 04.05.15, 17:45h

Želite zvučati pametnije? Odmah izbacite ove riječi iz svog vokabulara!
Od kada postoje razni emotikoni, ali i ograničenje u porukama, mnogi pokušavaju da koriste skraćenice i različite izraze kako bi u jednoj poruci stalo sve ono što su htjeli reći

 

Svi želimo da naši čitatelji razumiju našu poruku, ali da im poruka usput bude i zabavna, zar ne? Ovo je lista riječi koje trebate izbaciti kako biste pisali mnogo sažetije.


1. To - najčešća je riječ koju koristimo a koja je često suvišna. Pronađite jedan tekst koji ste napisali i pogledajte koliko ste puta koristili riječ "to", a zatim pročitajte bez riječi "to" i vidjet ćete da je suvišna.

 

2. Biti -bio sam u školi, prodavnici, crkvi... Umjesto "biti" koristite odvesti, hodati, trčati, letjeti. Ne ostavljajte prostora za ljenost, izaberite pravi glagol za određenu radnju.

 

3. Iskreno - ljudi koriste riječ "iskreno" kako bi nešto naglasili. Problem je u tome što kada kažete čitatelju da je određena izjava iskrena, odmah implicirate da ostatak teksta nije.

 

4. Apsolutno - dodavanje ove riječi je u većini slučajeva suvišno. "Apsolutno" neophodno ne znači da je više nego što treba neophodno.

 

5. Vrlo - kada ste "vrlo" sretni, jednostavno budite ushićeni a ne "vrlo" sretni. Tako je i sa "veoma" tužnim. Možda ste deprimirani ili melanholični, odredite trenutno osjećanje.

 

6. Zaista - nikada u pisanju ne upotrebljavajte konstantno riječ "zaista". To je zaista, zaista loše pisanje.

 

7. Nevjerovatno - postoji mnogo riječi koje imaju isto ili slično značenje, poput predivno, zapanjujuće, veličanstveno, čudotvorno, iznenađujuće, zaprepašćujuće, ...  pa ih i koristite.

 

8. Uvijek - ova riječ zvuči dosta oholo, a također uvijek je rijetko kad i istinito. Osim ako ne dajete instrukcije i komande, pronađite drugu riječ.

 

9. Nikada - isto važi kao i za riječ "uvijek".

 

10. Doslovce - doslovce znači doslovno i to je to.

 

11. Samo - ta riječ vaše rečenice čini slabijim, a ne jačim.

 

12. Možda - ova riječ čini da zvučite neinformisano, da ste nesigurni u činjenice koje prezentirate.

 

13. Stvari - riječ koja je obična i općenita. Ako čitateljima napišete da pohađaju vaš kurs jer će naučiti dosta "stvari", vjerovatno vam neće ni doći.

 

14. Nebitno - ovo ne znači ono što vi mislite da znači. To znači bez obzira. Ne koristite to i poštedite sebe sramote.

 

(ba.n1info.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI