Nemoguća misija

Znate li koje bi države danas bilo najteže napasti i pokoriti?

Hronika 04.05.15, 15:11h

Znate li koje bi države danas bilo najteže napasti i pokoriti?
Istorija je pokazala da je nekad nešto naizgled nemoguće - izvedivo, no evo koje zemlje bi se itekako dobro oduprijele većini napada

Izvor: Express.hr

 

Švicarska

 

To što je okružena planinama, itekako je velik plus ovoj maloj državi. U 19. stoljeću Švicarska je usvojila plan po kojem se Alpe koriste kao prirodna blokada bilo kakve invazije.

 

Plan je omogućio korištenje Alpi kao utvrda, što se nastavilo koristiti i nakon Drugog svjetskog rata, kad je postojao veliki rizik od sovjetske invazije.

 

Švicarska vojska postavila je žice uzduž Alpi, te ima pripadajuću infrastrukturu kao što su ceste i mostovi, koji se mogu dići u zrak u slučaju bilo kakve invazije.

 

Uz to, unutar planina izgrađeni su brojni tuneli, bunkeri i utvrde kako bi se u njima mogla sakriti cijela vojska koja bi se na ovaj način mogla i učinkovito braniti od napadača. 

 

Iako Švicarska ima oko 150.000 aktivnih pripadnika vojske, u slučaju da dođe do napada, gotovo četiri milijuna građana automatski postaje dostupno za vojnu službu, dok je još tri milijuna spremno isto uskočiti ako zatreba. Realno, u tren oka cijela je cijela nacija spremna skočiti na noge kako bi se obranili od napadača.

 

Novi Zeland

 

Novi Zeland je gotovo 1.600 km udaljen od najbližeg dijela Australije, što znači da nije baš blizu kopnu.

 

Stoga bi logistika koja bi bila potrebna da se tamo pošalju trupe i zalihe - bila noćna mora. Iz istog razloga ni Australija nije dobar kandidat za potencijalno osvajanje, s tim da je manje izolirana i veće površine, ali ima i puno neugodniju klimu. Pa iako bi bilo lakše pokrenuti invaziju Australije, potpuno preuzimanje države bi bilo teže.

 

Ali ipak, nagrada za najteže dostupnu državu ide Islandu, piše Independent. Jer ne samo da se nalazi usred sjevernog Atlantika nego nema nikakvih velikih pristupnih luka. A da ne govorimo da je teren brdovit i pun izljeva lave i ledenjaka.

 

Rusija

 

Kao što je historija pokazala, vjerovatno bi najteže bilo pokoriti Rusiju. Već sama površina čini invaziju teško izvedivom, jer razmislite samo o tome koliko bi pripreme i koordinacije bilo potrebno za tako nešto. Tome dodajte klimu koja se proteže od vrlo vrućih ljeta do smrzavajućih zima, s razdobljima enormne bljuzge između.

 

A nemojte zaboraviti ni izgled zemlje, koji uključuje planine, ogromne, nepregledne šume, velike močvare i mnoštvo rijeka.

 

Naravno, tu su i sami Rusi, koji su se borili u mnogim ratovima i koji su tijekom tisuća godina stekli veliko iskustvo u gerilskom ratovanju.

 

Dakle, suočimo se se s istinom, ne postoji dovoljno velika vojska koja bi održala cijeli ruski teritorij pod svojom kontrolom.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI