Nakon fizičkog okršaja reisa i muftije

Vanredno stanje: Naoružani upali u sjedište Islamske zajednice i drže ga u blokadi!

Hronika 04.05.15, 13:27h

Vanredno stanje: Naoružani upali u sjedište Islamske zajednice i drže ga u blokadi!
Kako javlja agencija MIA, upad je izvršila grupa tih osoba zajedno sa skopskim muftijom Ibrahimom Shabanijem i bivšim generalnim sekretarom IVZ-a Afrimom Tahirijem, koje je nedavno razriješio makedonski reisu-l-ulema Sulejman Rexhepi

 

Izvor: balkans.aljazeera.net

 

Više od 50 osoba, od kojih su neke naoružane, drži u blokadi sjedište Islamske vjerske zajednice (IVZ) u Skoplju, potvrđeno je Al Jazeeri iz IVZ-a.

 

"Oni su fizički napali nekoliko osoba i uzeli pečat Islamske zajednice. Reisu-l-ulema Sulejman Rexhepi nije bio tu jutros i oni su to iskoristili. Trenutno su još u sali u zgradi", navedeno je.

 

Kako javlja agencija MIA, upad je izvršila grupa tih osoba zajedno sa skopskim muftijom Ibrahimom Shabanijem i bivšim generalnim sekretarom IVZ-a Afrimom Tahirijem, koje je nedavno razriješio makedonski reisu-l-ulema Sulejman Rexhepi.

 

Razriješeni Shabani je rekao da će privremeno upravljati IVZ-om.

 

“Od danas Islamskom zajednicom rukovodi tim na čijem ću čelu biti ja”, kazao je i dodao da će se posebno pozabaviti pregledom finansija IZ-a i objaviti javnosti izvještaj o tome.

 

Rekao je i da je prilikom jutrošnjeg ulaska u sjedište IVZ-a u Skoplju bilo nekoliko incidenata, ali da je Ministarstvo unutrašnjih poslova zaduženo da se bavi time.

 

Sukob u IVZ-u

 

Rexhepi je u srijedu ponovo izabran za predsjednika IVZ-a na sjednici koja je održana u Kondovu, a nakon čega je razriješio skopskog muftiju i generalnog sekretara.

 

Između Rexhepija i Shabanija došlo je do incidenta na prošlosedmičnoj manifestaciji povodom takmičenja učača Kur'ana u Skoplju, kada je Rexhepi navodno verbalno vrijeđao sekretara Tahirija, muftiju Shabanija i organizatore manifestacije, piše Anadolija.

 

Makedonski mediji su pisali da je nakon toga došlo i do fizičkog napada na parkingu, ali Shabani je negirao tu informaciju. Muftijstvo u Skoplju je tri dana kasnije, 29. aprila, održalo vanrednu sjednicu i od predsjednika IVZ-a Rexhepija zatražilo izvinjenje u roku od 48 sati.

 

Rexhepi je odgovorio smjenom generalnog sekretara IZ-a Tahirija, muftije Shabanija i sekretara Muftijstva u Skoplju Skendera Buzakua.

 

Skopsko muftijstvo danas je saopćilo da je Islamska zajednica u Makedoniji u „vanrednom stanju, jer njeno rukovodstvo krši Ustav i druge normativne akte“.

 

Navedeno je i da se Rexhepi nije izvinio u roku od 48 sati zbog incidenta.

 

„Od danas će Islamsku zajednicu Makedonije voditi privremeno rukovodstvo na čijem čelu će biti muftija Ibrahim ef. Shabani“, stoji u saopćenju.  

 

Nekoliko očevidaca tvrdi da su se tokom jutrošnjeg ulaska grupe građana u Islamsku zajednicu čuli i zvukovi poput hitaca iz oružja, piše Anadolija.

 

Trenutno se ispred sjedišta IVZ-a nalazi policija.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije, koje je zaduženo da štiti državne i vjerske institucije, još se nije zvanično oglasilo ovim povodom.

 

(balkans.aljazeera.net, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI