FOTO/ Bez incidenata u Sarajevu

Delegacija iz RS mirnom šetnjom odala počast stradalim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj

Hronika 03.05.15, 11:49h

Delegacija iz RS mirnom šetnjom odala počast stradalim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj
Delegacija iz RS-a, koja je iz stigla iz Istočnog Sarajeva s tri autobusa i privatnim automobilima, su mirnom šetnjom, paljenjem svijeća i polaganjem bijelih ruža odali počast stradalim pripadnicima JNA

 

Članovi porodica, predstavnici NVO i vlasti Republike Srpske danas su u bivšoj Doborovoljačkoj ulici u Sarajevu obilježili 23. godišnjicu stradanja pripadnika JNA.

 

Delegacija iz RS-a, koja je iz stigla iz Istočnog Sarajeva s tri autobusa i privatnim automobilima, su mirnom šetnjom, paljenjem svijeća i polaganjem bijelih ruža odali počast stradalim pripadnicima JNA.

 

Vjerski obred je predvodio sveštenik Srpske pravoslavne crkve.

 

Na skupu, kojeg su osiguravale policijske snage, okupilo se više od 50 osoba.

 

Među prisutnima bili su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić i predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić.

 

- Mi ne smijemo zaboraviti prošlost, moramo se sjećati, ali ne smijemo ni prošlošću zarobiti našu sadašnjost i budućnost. Mi ne živimo u svijetu naših očeva, mi živimo u svijetu naše djece i moramo se okretati prema svijetu naše djece, uz dužno poštovanje prošlosti. Bitnije je kuda idemo nego odakle dolazimo - istakao je  Savanović.

 

Prije toga, članovi Udruženja Zelene beretke i Unija veterana su u blizini mosta Drvenija odali počast poginulim braniocima Sarajeva.

 

Na današnji dan 1992. godine trebalo je da dođe do razmjene jedinica JNA iz kasarni na Bistriku za zarobljenu bh. delegaciju s predsjednikom Alijom Izetbegovićem na čelu. Međutim, JNA nije ispoštovala dogovor da vojnici izađu nenaoružani, nego su pod punom ratnom opremom u transporterima izašli. Tokom prolaska Dobrovoljačkom ulicom u razmjeni vatre stradalo je šest vojnika JNA.

 

(Fena/Foto: Fena/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI