FOTO/ Bakir Izetbegović povodom obilježavanja 2. maja

Hrabri 'momci u patikama' su odbranili Predsjedništvo BiH

Front 02.05.15, 13:17h

Hrabri 'momci u patikama' su odbranili Predsjedništvo BiH
Toga dana je odigrana presudna bitka za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, poznata kao „Bitka za Predsjedništvo Republike BiH“. Tog 2. maja 1992.godine počela je otvorena opsada Sarajeva koja je trajala 1.460 dana

 

Pripadnici boračkih udruženja svečanim postrojavanjem i mimohodom u sarajevskoj ulici Kovači započeli su obilježavanje 23. godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva RBiH te obilježavanje Dana Kantona Sarajevo.

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, delegacije Federacije BiH, Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, sarajevskih općina, ovom prilikom su na Mezarju "Kovači" položili cvijeće i učenjem Fatihe odali počast svojim saborcima, svojoj braći, komšijama, prijateljima koji su branili i odbranili grad i državu.

 

- Toga dana počela odbrana Sarajeva. To je dan kada je agresor šokiran onim što ga je dočekalo u Sarajevu. Specijalci MUP-a i „momci u patikama“, hrabri momci, su tako dočekali agresora, da mu nije naum palo da sljedećih 40 mjeseci proba ući u grad - kazao je Izetbegović, evocirajući uspomene na 2. maj 1992. godine.

 

- Toga dana je odbranjeno Predsjedništvo BiH, toga dana je masa niških specijalaca opkoljena i zarobljena u Sarajevu i mnogi su poginuli u pokušaju da zauzmu institucije u Sarajevu. Da je to prošlo, vjerovatno bi tada išao napad na televiziju, grad bi bio podijeljen na dvoje - kazao je Izetbegović.

 

bakir-izetbegovic

 

Danas, nakon 23. godine, BiH je krenula u jaku diplomatsku ofanzivu, a kako je Izetbegović kazao, prijatelji svijeta, Evrope, Amerike su privučeni novom atmosferom u BiH, jer su novu šansu čekali dugo.

 

- Postignut je dogovor među političkim akterima, imamo savez stranaka među kojima su i stranke iz RS-a, njihovi lideri su prestali s postratnom retorikom - kazao je on i istako da su svi odlučili da BiH pokrenu iz zastoja koji traje osam godina. Prijatelji svijeta, kako kaže, ohrabreni su time te su spremni da pruže ruku kako bi se socio-ekonomske prilike u zemlji poboljšale "da se BiH pokrene na njenom euroatlantskom putu i taj momenat ne smijemo izgubiti".

 

Na današnji dan 1992. godine odigrana je presudna bitka za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, poznata kao Bitka za Predsjedništvo Republike BiH. Tog dana počela je opsada grada Sarajeva koja je trajala 1460 dana.

 

Po povratku s mirovnih pregovora u Lisabonu, predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović, njegova kćerka i prevoditeljica Sabina Berberović i zamjenik predsjednika vlade Zlatko Lagumdžija uhapšeni su na Aerodromu Sarajevo i odvedeni u Lukavicu, a žestoke borbe vođene su oko Predsjedništva BiH.

 

Pokušaj specijalnih jedinica Jugoslovenske armije da zauzmu zgradu Predsjedništva BiH je okončan na Skenderiji. Specijalna jedinica MUP-a i Teritorijalna odbrana BiH koju su činili građani Sarajeva su ih zaustavili, te je tako odbranjeno Predsjedništvo RBiH.

 

Danas će delegacije svih nivoa vlasti u BiH položiti cvijeće i odati počast poginulim braniteljima i šehidima na groblju "Lav" i mezarju "Stadion".

 

(Fena/Foto: AA/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI