FOTO/ 1. MAJ – OD PROTESTA DO TEFERIČA

Banjaluka i Tuzla na nogama, Sarajlije na 'roštilju': Lijepe djevojke raskomotile se na planinama!

Hronika 01.05.15, 13:55h

Banjaluka i Tuzla na nogama, Sarajlije na 'roštilju': Lijepe djevojke raskomotile se na planinama!
I dok su u Banjaluci i Tuzli ogorčeni radnici danas digli glas protiv ugnjetavanja od strane vlasti, kao i u mnogim drugim gradovima svijeta, u Sarajevu i okolini bio je to pravi praznični dan – za odmora i refetiča!

 

 

Za razliku od građana drugih gradova širom svijeta, koji Međunarodni praznik rada provode protestujući, građani Sarajeva uz dobro raspoloženje i muziku 1. maj proslavljaju na sarajevskim izletištima, javlja Anadolu Agency (AA). 

 

Međunarodni praznik rada u Sarajevu se uz roštiljadu i uranke proslavlja "neradno".

 

"Prvi maj iskoristili smo da ga provedemo u nekoj tradicionalnoj atmosferi, da iskoristimo neradni dan, da se malo družimo. Iako su u svijetu protesti, Bosanac kao Bosanac. Bosancu je uvijek da se sjede, da se proveseli. Prvi maj iskoristimo da se vidimo i družimo jer inače, puno radimo", kazao je Mirza Rešidović, jedan od posjetilaca sarajevskog izletišta Stojčevac. 

 

Sarajevska izletišta Stojčevac i Vrelo Bosne u odnosu na nekoliko proteklih godina, ove godine bili su slabije posjećeni. Ali, ipak policajci još od 1997. godine redovno patroliraju na ovom području, kako ne bi došlo do neželjenih incidenata. 

 

Ipak, neki od posjetilaca rekli su kako nisu zadovoljni infrastrukturom na Stojčevcu, s obzirom da plaćaju po pet konvertibilnih maraka, a na ovom izletištu nema ni vode, a ni mjesta za obavljanje osovnih ljudskih potreba.  

 

Iako je na Vrelu Bosne zabranjeno roštiljanje, to nije bio razlog da se građani ne zabave.

 

Ipak, primjetno je kako su pred 1.maj najsretniji vlasnici mesnica, ali i oni koji prodaju pečenu jagnjad ne mogu se žaliti. Kažu kako prodaja janjetine tracidionalno poraste pred ovaj praznik poznat upravo po urancima i roštiljadi. Uz osmijeh kažu da se "narod zaslužuje jedan dan odmoriti i dobro provesti". 

 

Tako dok radnici širom svijeta protestuju tražeći bolje uslove rada, veća primanja i druge beneficije, građani Bosne i Hercegovine, koji su inače, poznati kao "meraklije", i ove godine odlučili su barem na jedan dan zaboraviti na sve probleme i ovaj praznik dostojanstveno proslaviti.

 

Iako je vrijeme bilo veoma promjenjivo i hladno proteklih nekoliko dana, ono ipak, nije pokvarilo tradicionalnu proslavu 1. maja.  Mnogi su se, odlučili vjerovati metereolozima i iskoristiti  odmor, te ga provesti van granica Bosne i Hercegovine.

 

Tako su, još jučer, zabilježena čekanja od sat vremena na graničnom prijelazu Doljani, dok su na drugim graničnim prijelazima čekanja bila nešto kraća.

 

Također, neki studenti pojedinih fakulteta u sklopu Studentskih pohoda, odlučili su 1. maj provesti u Zagrebu, dok su se drugi odlučili otputovati u Beograd. Međutim, svi oni koji su ipak željeli ostati u granicama BiH, dobru zabavu našli su i  na Boračkom jezeru.

 

(Anadolija/aa)

 

BLIN
KOMENTARI