Reakcija na revizorski izvještaj

Direktor tvrdi: Aluminij ne ide u stečaj, prvi kvartal ove godine završili smo s 5,6 miliona dobiti

Biznis Klub 30.04.15, 16:51h

Direktor tvrdi: Aluminij ne ide u stečaj, prvi kvartal ove godine završili smo s 5,6 miliona dobiti
Direktor Aluminija d.d. Mostar Nikica Ljubić demantirao je u četvrtak napise pojedinih medija da ta tvrtka zbog velikih dugovanja sigurno ide ka stečaju, napomenuvši kako Aluminij prvi kvartal ove godine završava sa 5,6 miliona maraka dobiti

 



 Po njegovim riječima, ako i nakon pozitivnog kvartala Aluminij ide u stečaj, onda je on bio u stečaju već prošle godine, jer je danas slika i situacija u toj tvrtki znatno bolja, nego što je bila u prethodnom razdoblju.



 Direktor Alumnija naglašava i kako podaci iz revizorskog izvještaja koji su objavljeni u nekim medijima nisu u potpunosti interpretirani.



 "Sve ono što je danas u medijima prezentirano o poslovanju Aluminija je točno izvučeno iz revizorskog izvješća, no zaključak, koji je važan za tu tvrtku, nije prezentiran, a on se odnosi na poboljšavanje poslovanja - kazao je Ljubić, naglasivši kako je inače revizorsko izvješće koje je Aluminij naručio od revizorske kuće KPMG povjerljiv dokument, što je uobičajena praksa u takvim dokumentima, jer prezentiraju "krvnu sliku" jednog poduzeća.



 Istaknuo je kako je Aluminij tu revizorsku kuću angažirao prije svega zbog definiranja adekvatne restrukture ukupnog dugovanja prema Elektroiprivredi HZ HB, a da se ne ugrozi ni poslovanje Aluminija, niti poslovanje Elektroprivrede. Također, i kako bi se došlo do optimalnog otplatnog plana prema Elektrioprivredi koji ne bi ugrozio poslovanje tog poduzeća, a Aluminiju omogućio kontinuitet u nekakvim aktivnosti na vraćenje, prije svega u puni kapacitet proizvodnje, plaćanja svih tekućih obveza što smo, kako je kazao, u ovom razdoblju apsolutno ostvarili.



 O tome ko je prezentirao ovaj povjerljivi dokument medijima nije želio govoriti.



"Mi ne možemo pobjeći od činjenice da smo dužni i da imamo nagomilani gubitak od 231 milion maraka. Međutim, ne može se zanemariti ni činjenica da smo u prvom kvartalu ove godine poslovali s dobitkom - kazao je direktor Aluminija, ustvrdivši kako se danas poslovanje te tvrtke znatno razlikuje od poslovanja tvrtke u prethodnom razdoblju.



 Također je napomenuo kako iznos od 230 miliona nije mala brojka.



 "Ne kažemo da to možemo ekspresno uraditi. Međutim, ono što možemo uraditi i ono čime tržimo jeste adekvatna dinamika jer smo dosadašnjim radom pokazali kako smo došli do jednog pozitivnog rezultata i da na taj način, uz adekvatnu dinamiku otplate, možemo i bit ćemo u stanju to vratiti. "



 Ljubić naglašava kako se plasiranjem ovakvih informacija u javnost, prije svega, žele obezvrijediti sve one aktivnosti koje je Aluminij uradio u ovom razdoblju sa svrhom stvaranja bolje slike u toj tvrtci i oko nje.


 "Smatramo kako smo u ovom razdoblju uradili jako puno i da smo poslije 2008. godine konačno došli do nekakvog rezultata koji zavrjeđuje pažnju te da smo u ovom razdoblju promijenili ukupnu krvnu sliku u poslovanju Aluminija", istaknuo je on.



 Ljubić je spomenuo i ono što nije prezentirano u ovim financijskih parametrima, a tu se prije svega radi o popravljanje ukupne slike u Aluminiju, odnosno ponovnom ulaganju u održavanje ćelija i svemu onom što je bilo zanemareno u prethodnom razdoblju zbog nedostatka financijskih sredstava.



 Na upit što očekuje od budućeg poslovanja, Ljubić je kazao kako očekuje nastavak trenda pozitivnog poslovanja.



 Što se tiče servisiranja Aluminijevog duga prema Elektroprivredi HZ HB, Ljubić je kazao: "Mi smo servisirali ove obveze koje se odnose na tekuće poslovanje, a isto tako servisirali smo i dio ranijih dugovaranja koja su u manjem iznosu, ali je po potpisanom sporazumu s tom tvrtkom tako definirano".

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI