Pririotet sprečavanje opasnosti od terorizma

Srpski predstavnici u vlasti RS i BiH: Pozivamo građane na mir i toleranciju

Front 28.04.15, 20:44h

Srpski predstavnici u vlasti RS i BiH: Pozivamo građane na mir i toleranciju
Na sastanku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika s predstavnicima tog bh. entiteta u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine večeras je zaključeno da je pririotet spriječiti opasnost od terorizma



Srpski predstavnici vlasti u RS-u i BiH su na sastanku u Banjoj Luci osudili teroristički akt koji je počinjen na policijsku stanicu u Zvoriku te izrazili duboko saučešće porodici ubijenog policajca Dragana Đurića.


Istakli su da taj teroristički akt predstavlja napad na institucije sistema RS-a te da je terorizam najveća sigurnosa prijetnja u BiH i da je sigurnosna situacija u zemlji složena.



Saglasili su se i da je BiH pogodno tlo za širenje terorizma te naglasili da je na stranim ratištima angažovano nekoliko stotina ljudi iz BiH.



Zaključili su i da se pokrene proces primjene Zakona o zabrani odlaska na strana ratišta i krivično pravno procesuiranje odgovornih.



Na sastanku je izražena puna podrška koordinaciji policijskih agencija i naglašena potreba razmjene sigurnosnih informacija.



Usaglašen je i stav da je potrebno poštovati postojeći okvir policijskih struktura u BiH i da nema potrebe za formiranje novih tijela u strukturi državne bezbjednosti.



Na sastanku je istaknuta potreba snažnije političke osude terorizma i raznih organizacija s terorističkim potencijalom od svih političkih faktora u BiH.



Učesnici sastanka uputili su poziv građanima RS-a i BiH na mir i toleranciju, da se spriječi širenje dezinformacija i odbaci korištenje jezika mržnje.



Sastanak kod predsjednika RS-a Milorada Dodika je sazvan povodom sinoćnjeg terorističkog napada na Stanicu javne bezbjednosti u Zvorniku, kada je ubijen policajac Dragan Đurić, a ranjeni policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović.



Na njih je pucao Nerdin Ibrić (1991.), koji je ubijen.



Sastanku je prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić, kao i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač i predsjednik Odbora Narodne skupštine za bezbjednost Milanko Mihajilica.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI