Kontrolni uzorak otkrio salmonelu

Djeca se u vrtićima otrovala makaronima i špinatom?

Hronika 28.04.15, 16:06h

Djeca se u vrtićima otrovala makaronima i špinatom?
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je danas da će biti poduzete najoštrije sankcije protiv svih onih koji su svojim nemarom, neodgovornošću ili neznanjem doveli do toga da imamo epidemiju i 200 oboljele djece u Kantonu Sarajevo, piše bh. novinska agencija Patria

 

 

Konaković je danas s delegacijom KS boravio u posjeti Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

 

- Ministarstvo zdravlja je postupilo po aktima koji definišu na koji način se proglašava epidemija, uz saglasnost Federalnog ministra, a mi smo kao Vlada na taj način reagovali onda kada su se za to stekli ti uslovi. Najbitnije da se cijela stvar završila, da nema dalje eskalacije, da se polako djeca otpuštaju iz bolničkog liječenja, a na nama je da oštrim sankcijama pokažemo da takve propuste u sistemu u Kantonu Sarajevo nećemo trpiti – kazao je Konaković.

 

Senada Hadžijusufović, glavna inspektorica Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izjavila je da se vrši pojačan nadzor, a poduzet je niz protivepidemijskih mjera kao što su generalno čišćenje, dezinfekcija, deratizacija.

 

- Kontrolnim uzorkom otkrivena je salmonela u makaronima i u legiranom špinatu, brisevi su bili uredni, higijensko-sanitarno stanje u momentu nadzora na dan infekcije vizuelno je bilo zadovoljavajuće. Svi zakonski propisi su ispoštovani, što znači da JU Djeca Sarajeva ima sklopljen ugovor sa  Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo o vršenju sanitarnih pregleda uposlenika, o ispitivanju hrane, DDD poslovima i edukaciji uposlenih iz sanitarnih propisa. Potrebno je sedam do 15 dana kako bi se moglo govoriti o uzročniku ove epidemije.

 

Konaković je kazao da saradnja između Skupštine KS i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove nije bila na očekivanom nivou, ali da će se to promijeniti.

 

- Nelogično je da prvi saradnici premijera i Vlade nisu direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, sa kojim bi se trebalo dogovarati o procesima koji su u pogledu sankcija i prevencije bitni da ljudi u Kantonu Sarajevo budu svjesni da krećemo u borbu protiv sive ekonomije, protiv nelegalnih prodavača, svega onoga što destruira KS – kazao je Konaković.

 

Ono što je istaknuto kao najveći problem je nedostatak kadrova, odnosno nedovoljan broj inspektora koji pokrivaju značajan broj oblasti.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI