Foto/Odlazi sajam iz našeg malog grada...

I 27. Sajam knjiga u Sarajevu u znaku beletristike, religije, robe široke potrošnje i oskudice

Kultura 28.04.15, 11:40h

I 27. Sajam knjiga u Sarajevu u znaku beletristike, religije, robe široke potrošnje i oskudice
U vrijeme kad su veliki izdavački poduhvati presedan, a preživljavanje postalo način življenja, sajmovi knjiga češće su pokušaj održavanja privida da živimo kao sav normalan svijet, već stvarna demonstracija želje za čitanjem. Onda kad postoji, najčešće je uslovljena lošom kupovnom moći u čijem znaku je prošao i 27. Sajam knjiga u Sarajevu.

 

Uobičajenu sajamsku ponudu koja podrazumijeva red beletristike, red autobiografija, red knjiga iz oblasti religije... bez sumnje bi upotpunio dolazak nekog značajnog autora i autorice iz reda svjetskih književnih zvijezda. Takvi nas najčešće zaobilaze, osim ako nisu ponikli sa ovih prostora, uspjeli u svijetu, pa ih još malo preostalog sentimenta vraća u domovinu.

 

''Kada očekujete nekog velikog autora, onda ta obaveza dovođenja uglavnom spada na samo nekoliko izdavača. S druge strane, Bosna je na margini fokusa bilo kog ozbiljnijeg autora. Mi toliko malo plasiramo njihovih knjiga da smo nevidljivi na mapi njihovih tržišta i jezika na koje su objavljeni. Tu treba da se uloži puno truda i složi nekih drugih faktora, neki drugi sentimentalni uzrok, veza ili bilo šta drugo, što autora ponuka da dođe ovdje. Imali smo ranije slučajeva da su u organizaciji Centra André Malraux i njihovih Evropskih književnih susreta dolazila u Sarajevo renomirana književna imena, dešavalo se da na sajmu gostuje poneki veliki autor, ali to je danas ne samo kod nas već i u regionu teško izvesti. I u Zagrebu i Beogradu su reducirana gostovanja takvih ličnosti. Nadam se da će se u budućnosti stvoriti uslovi za gostovanje nekog velikog pisce što će svakako obogatiti sajam'', kaže Ajdin Šahinpašić, direktor Izdavačke kuće Šahinpašić, sajamskog suorganizatora.

 

sahinpasic

Štand IK Šahinpašić

 

Zvijezda sajma u Lajpcigu, naše gore list Saša Stanišić, bio je spriječen doći zbog roditeljske uloge koja mu je nedavno pripala. Nakon izuzetno uspješnog prvijenca ''Kako vojnik popravlja gramofon'' Stanišić je, na našem jeziku ponovo u izdanju Buybooka, objavio i novu knjigu ''Uoči svetkovine'' koju prate odlične međunarodne kritike. Ovaj, uz niz drugih naslova koji prate dinamiku svjetske produkcije, Buybooku su omogućili nagradu za najboljeg izdavača na ovogodišnjem sajmu.

 

''Prvi put će izgleda biti novčana nagrada i ja sam iznenađen. To znači da je Ismet Hebibović, novi predsjednik Udruženja izdavača i knjižara stvarno odlučio da to budu nagrade, da ne budu više proizvoljne nagrade kako je to bilo u vrijeme predsjednika Ibre Spahića čije nam nagrade zaista nisu ni značile. Sad je sve krenulo na drugi način, on dolazi iz jednog drugog svijeta, svijeta menadžerstva. Nagrada je ozbiljna ako se da nekome ko zavređuje, ko se zna ponijeti, što mi evo radimo već 18 godina. Uvijek imamo nešto novo. Godina iza nas, pokazao je to i sajam, bila je najuspješnija. Nadam se da će takva biti i naredna. Imamo dosta novih naslova koji prate dinamiku svjetske produkcije.
Iako smo imali sjajne naslove primjeri se da je kupovna moć lošija. Posjeta je tu i tamo, mogla bi biti i veća, mi smo navikli na veću posjetu'', kaže Damir Uzunović, suvlasnik IK Buybook.

 

buybook-lela


Štand IK Buybook

 

Jedno od najvećih regionalnih izdavačkih preduzeća, beogradska Laguna, ove godine zakupila je veći izlagački prostor, što uprkos lošoj kupovnoj moći raduje. Na njihovim policama podjednako su bili zastupljeni autori koji pišu na b/h/s jeziku i strani. Jednako je bilo i interesovanje publike. Na pitanje kako se prodavala knjiga Neleta Karajlića kom je Laguna i izdavač, Ranko Samardžić uz osmijeh odgovara: ''S obzirom na broj prodatih komada, zadovoljni smo prodajom njegove knjige, jer zaista nije prvi tiraž, ovo je dopunjeno izdanje, prodavalo se i na trafikama ali ga opet narod traži.''

 

laguna

Štand IP Laguna

 

Sad već tradicionalno skoro najveći sajamski prostor zauzima štand Kulturnog centra Kralj Fahd. Uz prigodnu literaturu i kaligrafsko ispisivanje imena posjetilaca, ni ovoga puta nisu izostale maketa zahvaljujući kojima možemo saznati kako bi nam pristajala promjena imidža ako se na nju odlučimo.

 

kaligrafija

fahd

Štand Kulturnog centra Kralj Fahd

 

Pažljivom posmatraču sigurno nije promakao štand Perzijsko-bosanskog koledža koji je sem publikacija ove školske ustanove na monitoru prikazivao video inserte predizborne kampanje Bakira Izetbegovića. Svega u božijoj bašti i na sarajevskom Sajmu knjiga.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/K.Ljevak)

 

BLIN
KOMENTARI