Moj odgovor profesoru Slavi Kukiću

Evo ko je stvarni vlasnik javnih preduzeća - Ministarstvo ili Vlada FBiH?!

Front 27.04.15, 18:03h

Evo ko je stvarni vlasnik javnih preduzeća - Ministarstvo ili Vlada FBiH?!
Kada bi se izvršila analiza svih preduzeća, došlo bi se do podatka da je na Vladu FBiH registrovano dvije trećine preduzeća, a na ministarstva jedna trećina preduzeća

 

Almir Bećarević, bivši direktor BH Gasa, uputio je putem DEPO Portala odgovor na kolumnu profesora Slave Kukića, pod nazivom "Lov na javna preduzeća: Zar još nekome nije jasno šta hoće HDZ-hobotnica?!", u kome pojašnjava ko je vlasnik kojih javnih preduzeća u FBiH - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije ili Federalna vlada?  

 

Poštovani,


Na DEPO portalu objavljena je Vaša kolumna koju sam sa zanimanjem pročitao (uostalom kao i sve što objavite). U suštini se uvijek slažem sa onim što objavite, ali ovaj put moram reagovati i obavijestiti Vas o sljedećem:


1. Sva državna preduzeća koja su registrovana na sudu kao d.o.o. (npr. BH-Gas. Terminali FBiH itd.) su u vlasništvu Vlade FBiH, odnosno u sudskim registrima osnivač im je Vlada FBiH. Polemika se samo vodi o preduzećima koja su d.d., a zaboravlja se masa preduzeća koja su registrovana kao d.o.o. i nisu registrovana u registru vrijednosnih papira, jer nisu dionička društva.

 
2. Od onoga što je gospodinu Čoviću “bitno", a to su: Aluminij, HT Mostar i EP HZHB, dva preduzeća su po registru vrijednosnih papira na Vladi FBiH (Aluminij i HT Mostar), a EP HZHB je u registru evidentirana na Ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Almir Bećarević
Među “posječenim' je bila i moja malenkost i do danas mi niko nije saopćio zašto sam smijenjen.


3. Kada bi se izvršila analiza svih preduzeća, došlo bi se do podatka da je na Vladu FBiH registrovano dvije trećine preduzeća, a na ministarstva jedna trećina preduzeća.


4. Ono što začuđuje je da se svi pozivaju, po pitanju vlasništva, na REGISTAR VRIJEDNOSNIH PAPIRA, a jedina mjerodavna insitucija za utvrđivanje vlasnistva je SUDSKI REGISTAR, odnosno SUDSKA REGISTRACIJA, i sva preduzeća su tamo registrovana kao državno vlasništvo - odnosno vlasnik im je FEDERACIJA BiH.


Što se tiče sporne uredbe, nju je usvojila Vlada FBiH, i to:
Na osnovu člana 3. stav 2. i člana 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 8. sjednici održanoj 30. maja 2011. godine, donosi


U R E D B U

 

O VRŠENJU OVLAŠTENJA ORGANA FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE U PRIVREDNIM DRUŠTVIMA SA UČEŠĆEM DRŽAVNOG KAPITALA


Nakon usvajanja ove uredbe započeta je aktivnost “sječe” svih nadzornih odbora i uprava preduzeća. Među “posječenim' je bila i moja malenkost i do danas mi niko nije saopćio zašto sam smijenjen. Žalio se nisam jer je ta vlast platforme bila zasnovana na “velikom vođi” i nisam, svakako, htio da učestvujem u tome. Vi ste, isto tako, iskorišteni od tih istih, tako da ne trebam Vama detaljno obrazlagati poteze iz tog vremena.


Ono što želim ovim tekstom nije da demantujem Vas ili bilo koga drugog, smatram da je zahtjev DF-a razuman i poželjan u našem društvu. Ono što brine je to da oni koji pripremaju teren za depolitizaciju (isključujem ministra i političare, jer oni ne trebaju da se bave registrima), ne znaju ili su nestručni.


Registar vrijednosnih papira i sudske registracije govore, gotovo u potpunosti, suprotno, a sada i Vi bez provjere zastupate tezu koja je teško odbranjiva i čak ide na vodu onima protiv kojih se borite (i oni mogu provjeriti i ustanovit isto što i ja).


I jos nešto, Zakon o privrednim društvima je propisao da nadzorne odbore biraju skupštine preduzeća. Skupštine, na bazi uredbe, čine predstavnici ministarstva, što ne znači da te skupštine preduzeća ne može činiti i portir Hamo, ako Vlada FBiH donese takav propis. Vlada FBiH je kolektivni organ i glasa većinom glasova, i to je veći problem od jedne uredbe, a što je trebalo znati kada se krene u formiranje koalicija.     

    

Nadam se da nećete ovaj tekst shvatiti ako protivljenju zahtjevima bilo koga, a niti lični napad na Vas. Namjera mi je da svi mi počnemo čitati, a ne pričati napamet.

 
 

S poštovanjem,

Almir Bećarević

 

 

BLIN
KOMENTARI