A NISTE NI SVJESNI

Stalno vam raste trbuh, a nije vam jasno zašto? Ova tri skrivena razloga će vam možda dati odgovor

Lifestyle 27.04.15, 17:06h

Stalno vam raste trbuh, a nije vam jasno zašto? Ova tri skrivena razloga će vam možda dati odgovor
Kako ženama, tako i muškarcima, trbuh je najkritičnije područje tijela na kojem se prvo primjete tragovi debljanja. Iako su najčešći uzroci viška kilograma loša prehrana i premalo kretanja, postoje još neki, ne tako poznati faktori zbog kojih trbuh raste i raste

Genetika

I dok nekim ženama nakupljeni kilogrami prvo 'odlaze' u stražnjicu i bokove, drugima se neželjene naslage masnoća sakupljaju upravo na području struka. Razlog tome je i genetika. Građu tijela nasljeđijemo od roditelja i bliže rodbine, a s time i sklonosi debljanju.

 

Premalo sna

San je vrlo važan za normalan rad organizma. Premalo sna u tijelu izaziva smanjeno lučenje hormona leptina - tvari koju proizvde masne stanice te pojačava lučenje grelina - hormona koji stimulira glad.

 

Kronično neispavan organizam tada mozgu šalje signale koji pojačavaju želju i žudnju za hranom te tijelo počinje sakupljati zalihe u obliku masnih naslaga.

 

Ljekovi

Neki ljekovi mogu uzrokovati debljanje i nakupljanje masnoća. To su najčešće ljekovi koji se koriste kod lječenja bolesti poput  dijabetesa, migrene, visokog krvnog tlaka, depresije te steroidi i hormonalne tablete za kontracepciju.

 

Ako uzimate neke od spomenutih tableta te ste primijetili kako ste se u kratkom vremenskom razdoblju značajno udebljali, potražite savjet liječnika.

 

 

(dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI