Reakcija nakon oštrih kritika javnosti

Dodik: Deklaracija o samostalnosti RS-a nije poziv na rat, već na politički dijalog!

Front 27.04.15, 13:16h

Dodik: Deklaracija o samostalnosti RS-a nije poziv na rat, već na politički dijalog!
Naše pravo je da odlučujemo o svojoj sudbini. Mi samo želimo da koristimo to pravo. Poruka deklaracije usvojene na saboru SNSD-a je kršili ste naša prava i uzimali naše nadležnosti, ali sada je vrijeme slobode i izražavamo svoj stav. Mi želimo ostati u BiH, ali nam vratite otete nadležnosti. Ne želimo unitarnu i centralističku BiH. Ona može da bude samo dejtonska - rekao je u intervjuu za Glas Srpske predsjednik SNSD-a Milorad Dodik


Prenosimo intervjuu koji je predsjednik RS-a dao za banjalučki Glas Srpske

 

Kako ocjenjujete sabor SNSD-a na kojem ste ponovo izabrani za predsjednika stranke i na kojem su jednoglasno usvojeni važni dokumenti i za stranku i RS?

 

Forsiranje nejedinstva u SNSD-u uoči sabora dolazilo je od mnogih izvan stranke i onih koji ne žele dobro SNSD-u. U samoj stranci se znalo da osim unutrašnje demokratije i dijaloga nema značajnijih problema. Mnogi su se bavili SNSD-om projektujući svoje zle namjere i želje, pa čak i oni koji na to nemaju apsolutno nikakvo pravo. Postoje različiti mešetari i analitičari koji se predstavljaju kao nezavisni koji prenose tračeve koje čuju po terasama i kafanama.

 

Oni šalju otrovne i neargumentovane poruke. Sabor je pokazao da je SNSD veliki, snažan i jedinstven. SNSD je pokazao da je jedinstven u donošenju odluka kao što je izbor stranačkih organa i usvajanje izvještaja o radu. Na saboru je manifestovana potpuna homogenost u partiji. Oni koji kritikuju određene pozicije i rad stranke su shvaćeni pogrešno i tretirani su kao ljudi koji će rasturiti SNSD. SNSD ne može da rasturi bilo ko ni iz SNSD-a ni sa strane.

 

SNSD je na saboru pokazao da svi udari sa strane od kvazi udružene opozicije, međunarodne zajednice koja prikrivenim djelovanjem pokušava da nas onesposobi, političkog Sarajeva i mnogih kvazi analitičara nisu usjeli. Sabor je bio potpuna manifestacija snage SNSD-a.

 

Najveću buru u javnosti izazvala je deklaracija koja je usvojena na saboru koja predviđa put RS ka samostalnosti ukoliko ne budu vraćene njene ustavne nadležnosti. Komentari su išli dotle da ste optuženi za poziv na rat?

 

Kakav rat? Ni u Deklaraciji ni u bilo kom našem dokumentu ne postoji ništa drugo osim poziva na politički dijalog. Mi ništa nasilno ne želimo da uradimo. Demokratsko izražavanje volje naroda putem referenduma je dostignuće zapadnog svijeta i razvijenih demokratija. Ne mislim da je srpski narod u RS manje pametan ili da manje zaslužuje da se izjasni na referendumu nego što to možemo da vidimo u zapadnim demokratijama.

 

Naše pravo je da odlučujemo o svojoj sudbini. Mi samo želimo da koristimo to pravo. Poruka deklaracije je kršili ste naša prava, uzimali ste naše nadležnosti, pokušavali ste da nas natjerate na nešto što nije u skladu sa ustavima i ponekad smo iz straha na neke stvari pristajali, ali sada je vrijeme slobode i izražavamo svoj stav i kažemo da su nam nasilno oduzeli nadležnosti. Mi želimo ostati u BiH, ali nam vratite otete nadležnosti iz oblasti pravosuća, finansija i mnogih drugih. Mi ne želimo unitarnu i centralističku BiH. BiH može da bude samo dejtonska. Sa sabora je jasno poručeno da prije nego što postane evropska BiH mora da bude dejtonska.

 

Samo dejtonska BiH može da bude evropska. To je naš stav i mi tražimo da on bude poštovan jer je napisan u Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Mi poštujemo i Ustav i Dejtonski sporazum. Sve izvan toga je neprihvatljivo. Umjesto da nas OHR i stranci podrže u tome što želimo da održimo Ustav i snagu međunarodnog sporazuma, oni pokušavaju da iznose oštrice na deklaraciju koja afirmiše politička prava, nikakva ratna i nikakvo nasilje.

 

Oni koji to zloupotrebljavaju su izvan vremena i konteksta onoga što je napisano u deklaraciji. Što se tiče opozicionih partija u RS oni nikada i nisu imali jasan stav. Njihov stav je podanički i njihova politika je politika pravdanja podaništva. Njihov stav o RS se pokazao i u vremenu kada su vladali gotovo isti oni koji danas sa Mladenom Ivanićem na čelu na nivou BiH imaju strah da brane interese RS i pristaju na davanje teško stečenih prava RS pravdajući se da ne mogu izdržati pritisak stranaca.

 

Naravno da se može odoljeti pritisku stranaca ako to želite. Ivanić i ne bi prošao na izborima da nije dobio glasove Bošnjaka koji su ga doveli u Predsjedništvo BiH jer su uvjereni da će on uspjeti Srbima plasirati priču o tome da je korektno da izgube svoja prava i prenesu ih na nivo BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI