Iz Australije stigla zvanična potvrda

Svjetski kongres primijenjene lingvistike - AILA 2020 u Sarajevu

Hronika 27.04.15, 13:15h

Svjetski kongres primijenjene lingvistike - AILA 2020 u Sarajevu
Međunarodno društvo za primijenjenu lingvistiku, poznato pod akronimom AILA, je najveće udruženje u polju primijenjene lingvistike. Svjetski kongres, u organizaciji AILA udruženja, je samim tim jedan od najbitnijih događaja u svijetu

 


Od 1964 pa do danas, AILA udruženje svake tri godine organizuje svjetski kongres koji privlači hiljade učesnika iz cijeloga svijeta. Prvi domaćin AILA svjetskog kongresa je bila Francuska, dok je u 2014-toj Australija bila domaćin, a tri godine prije toga, u 2011-toj, Kina. Za vrijeme svjetskog kongresa prošle godine, iz Australije je stigla zvanična potvrda da je Sarajevo izabrano kao domaćin svjetskog kongresa u organizaciji Međunarodnog udruženja za primijenjenu lingvistiku (AILA).


Rezultat je to rada Udruženja za primijenjenu lingvistiku u Bosni i Hercegovini, koje je, iako je pokrenuto u martu prošle godine, uspjelo u jako kratkom roku postati članica Međunarodnog udruženja ali i centar lingvističkih događanja u regiji.

 

Proces počeo u AALBiH-u


Udruženje za primijenjenu lingvistiku u Bosni i Hercegovini, poznato pod nazivom AALBIH, je pokrenuto sa ciljem razvijanja saradnje između lokalnih obrazovnih ustanova i pojedinaca koji se bave podučavanjem jezika. Kako bi se taj cilj i ostvario, udruženje je od samog početka insistiralo na održavanju seminara i radionica pod vodstvom svjetski priznatih eksperata kako bi lokalni učitelji i nastavnici dobili priliku za profesionalni napredak i razvitak. U saradnji sa Burč Univerzitetom u Sarajevu, koji je i dom AALBiH-a, udruženje je do sada ugostilo desetine govornika iz cijeloga svijeta. Nadalje, udruženje je glavni organizator godišnje međunarodne konferencije o podučavanju stranih jezika u polju primjenjene lingvistike koju je odsjek za engleski jezik i književnost na Burč Univerzitetu osnovao 2010-te godine.


Ova konferencija privlači stotine međunarodnih učesnika, kao i najpriznatije stručnjake u polju, te je dosad ugostila profesore kao što su Steven Pinker, Ronald Langacker, Diane Larsen-Freeman, pa i Noam Chomskya putem video konferencije.


Predsjednik udruženja, profesor Dr. Azamat Akbarov, o razlozima za osnivanje ovog Udruženja kaže sljedeće:


- Jezik je jedno od najvažnijih oruđa današnjice. Bez poznavanja barem jednog od međunarodnih jezika, prlike za lični i profesionalni razvoj su daleko umanjene. U zemlji koja obiluje talentovanim studentima Udruženje za primjenjenu lingvistiku je tu da doprinese polju podučavanja i učenja jezika, i da omogući svim zainteresovanima lakši pristup najmodernijim mogućim resursima. Sarajevo je decenijama bilo centar lingvistike u Europi. Naš je cilj da mu vratimo taj prijašnji sjaj, te da još jednom Sarajevo postane dom jezika.


Značaj za BiH


AILA 2020 će biti prvi svjetski kongres koji će se održati na prostoru istočne Europe. Sarajevo i Sarajlije će u 2020-toj godini još jednom dobiti priliku da pokažu svoje nenadmašno gostoprimstvo. Značaj ovog kongresa za Bosnu i Hercegovinu je izniman.


- Lokalna zajednica je puna talentiranih nastavnika i studenata. Ipak, s obzirom na trenutno stanje u zemlji, ti ljudi imaju vrlo malo mogućnosti za globalnu mobilnost. Dakle, biti u stanju da im takve događaje približite te im dati priliku da uče od stručnjaka iz cijelog svijeta, znači dati im priliku da se uspoređuju s najboljima i da spram njih odrede svoje slabosti i prednosti. Ovo je prvi korak ka poboljšanju izvođenja nastavnog procesa u Bosni i Hercegovini. Usto, nove teorije i tehnike nastave razvijaju se svakodnevno, a međunarodne konferencije su idealna mjesta za učenje i upoznavanje s njima, kaže profesor Akbarov.


Nadalje, značaj ovog kongresa će se, osim na obrazovni sistem, odraziti i na turizam i posjećenost naše zemlje, kao i na cjelokupnu infrastrukturu. Sa preko četiri hiljade delegata iz cijeloga svijeta, august 2020-te će biti izuzetno produktivan mjesec za Bosnu i Hercegovinu.


Podrška iz BiH i regije


Oficijelnu prijavu za status domaćina članovi Udruženja su podnijeli u junu prošle godine. Svjetski kongres se u svijetu lingvistike može porediti sa olimpijskim igrama. Svake tri godine, Međunarodno udruženje odabire po jednog domaćina kongresa. Od domaćina se očekuje da je u mogućnosti da ugosti više od četiri hiljade međunarodnih učesnika, kao i da tematski organizuje sam kongres. Sam dokaz velikog obima ovog događaja je i činjenica da se pojedinačni kongresi planiraju i do šest godina unaprijed.

 
Grad Sarajevo je jedan od deset gradova koje je odbor uzeo u razmatranje za Kongres u 2020-toj. Ponuda, duga četrdeset stranica, je napisana od strane članova Udruženja, i sadržavala je detaljne informacije o strukturi kongresa, mjestu događaja, kao i o samom gradu. Uz samu ponudu je priloženo desetine pisama podrške od strane lokalnih institucija, uključujući Univerzitet u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Banjoj Luci i Mostaru, te Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja u Bosni i Hercegovini.


Osim toga, regionalna podrška je pružena od Sveučilišta u Zagrebu, te Primorskog univerziteta iz Slovenije, na čelu sa predsjednicima hrvatskog i crnogorskog udruženja za primijenjenu lingvistiku.


Nakon dugog razmatranja, odbor je odlučio da dodjeli titulu domaćina Sarajevu. Naglasili su da je njihovoj odluci najviše doprinjeo prikaz saradnje i podrške među institucijama u BiH, te da se raduju Kongresu koji će u najboljem svjetlu pokazati raznolikost i multikulturalnost naše zemlje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI