Preuzimaju teret PDV-a

Nema povećanja putarine, Autoceste FBiH izgubit će 5 miliona KM!

Hronika 27.04.15, 12:05h

Nema povećanja putarine, Autoceste FBiH izgubit će 5 miliona KM!
S obzirom na veliko interesovanje javnosti kao i na mnogobrojne upite građana da li će uvođenje JP Autoceste FBiH u sistem PDV-a poskupiti naknadu za cestarinu za 17%, te kako će to uticati na dalju izgradnju autoceste na Koridoru Vc, danas je organizovana press konferencija u prostorijama preduzeća kako bi se javnosti dali odgovori

 


Uprava za indirektno oporezivanje BiH je dana 21.04.2015. godine donijela Rješenje kojim se JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar po službenoj dužnosti upisuje u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza po osnovu PDV-a. Prava i obaveze po osnovu registracije za PDV, navedenim Rješenjem, su utvrđene od 01.04.2015. godine.


Kako Vlada FBiH donosi odluku o visini cestarine, JP Autoceste FBiH je uputilo dva dopisa i premijeru Federacije BiH i Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija o novonastaloj situaciji.


Novinarima se obratio direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić i istaknuo da obzirom na standard naših građana visina cestarine ne smije poskupiti. 


“Uprava JP Autoceste FBiH je poduzela sve mjere da do poskupljenja cestarine ne dođe u narednom periodu. Na mjesečnom nivou mi ćemo plaćati PDV iz vlastitih sredstava za cestarinu kao i za građane koji su oslobođeni plaćanja cestarine. Uprava JP Autoceste FBiH će ovu odluku dostaviti nadležnom ministarstvu prometa i komunikacija i Vladi Federacije BiH kao neku vrstu preporuke u rješavanju ovog problema. JP Autoceste nije planiralo povećanje naplate cestarine i to je osnovni razlog za naš ovakav stav. Građani su dugo čekali na autocestu i trebaju biti u mogućnosti da je koriste“, istakao je direktor Karić.


Kao posljedica uvođenja u sistem PDV-a doći će do umanjenja dobiti JP Autoceste FBiH do 5 miliona KM na godišnjem nivou. Zakonom o cestama FBiH, te Pravilnikom o sistemu naplate cestarine na autocestama, brzim cestama i objektima sa naplatom, definirane su institucije i fizička lica koja imaju pravo na oslobađanje od plaćanja cestarine. Uvođenjem u sistem PDV obaveza JP Autoceste FBiH je da se na navedene slobodne prolaze izvrši uplatu iznosa PDV-a, čime će preduzeće imati dodatne izdatke, što direktno umanjuje dobit preduzeća.


Ipak, dalja gradnja autoceste iz međunarodnih kreditnih izvora neće biti dovedena u pitanje. Ovih dana se završava tenderska procedura za poddionice Počitelj – Međugorje kao i za drugi lot na dionici Zenica jug - Zenica sjever čiji početak izgradnje je planiran na ljeto ove godine.


Želimo da istaknemo da je ovaj potez Uprave preduzeća svojevrsna podrška novom sazivu Vlade FBiH i resornom ministarstvu u iznalaženju načina za prevazilaženje problema oko poskupljenja cestarine i da građani BiH trebaju biti u mogućnosti da koriste autocestu kao i do sada tj. po istim cijenama. Konačna odluka za dalji period oko visine cestarine je na Vladi FBiH.
 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI