OMER ČEVRA/ BLOG KOMENTAR PORTPAROLA SBB-A

100.000 hiljada ludih obećanja: Bakir u dogovoru s Dodikom zakuhava, jer nema ideju kako da zaposli narod!


26.04.15, 17:43h

 

 

Za 300 hiljada glasova, 100 hiljada radnih mjesta! Obećavao je to Bakir Izetbegović na skupovima pred prošlogodišnje opće izbore simpatizerima svoje stranke koja vlada Bošnjacima skoro 25 godina, te koja je u najznačajnijoj mjeri doprinijela tome da je BiH zemlja sa statistički najvećom stopom nezaposlenosti u Evropi, najniža na listi evropskih zemalja prema ekonomskim pokazateljima Svjetske banke, te zemlja koja ima najnižu stopu među evropskim zemljama prema indeksu korupcije.  

 

Prošlo je od izbora skoro osam mjeseci, a samo u posljednja tri mjeseca, prema podacima Zavoda za statistiku, bez posla je ostalo skoro 15 hiljada osoba. Treba postaviti realno i objektivno pitanje, bez puno emocija. Da li su SDA i Bakir Izetbegović u svom dugogodišnjem političkom djelovanju ikada uspjeli zaposliti bilo koga, stvoriti ijedno radno mjesto, a da je bilo izvan državnih institucija?  

 

Zbog činjenice da koalicija koju je SDA napravila nema nikakve programske osnove, može se konstatirati da se ta stranka, kao pobjednik izbora, odlučila nastaviti kontinuitet dugogodišnjeg pljačkanja državnih resursa. Nedavno je politički analitičar Enver Kazaz, citirajući anegdotu Miloša Obrenovića, izjavio kako su građani prestali gunđati i da „opasno šute“. Ta šutnja je evidentno zabrinula Izetbegovića, koji je svjestan da on, niti stranka na čijem je čelu nemaju odgovor ni na jedan gorući problem u ovoj državi.  

 

Da li su SDA i Bakir Izetbegović u svom dugogodišnjem političkom djelovanju ikada uspjeli zaposliti bilo koga, stvoriti ijedno radno mjesto, a da je bilo izvan državnih institucija?  

 

Zbog toga se Izetbegović, prema receptu Harisa Silajdžića, krenuo baviti virtuelnim temama poput praznika u RS-u, najavljujući raspakivanje Dejtonskog sporazuma, nestanak Republike Srpske, prepadajući građane s mogućim novim konfliktima. Preočito je da Bakir u dogovoru s Dodikom zakuhava jer, prije svega, nema ideju kako zaposliti narod.

 

Strahujući od opozicije, svjestan da svoj radikalizam kao prvi čovjek SDA više ne može kriti iza tzv. reformističke liberalne politike rahmetli Sulejmana Tihića, Izetbegović na scenu vraća radikalno krilo SDA iz 90-ih godina prošlog stoljeća, uspostavljajući režimsku kontrolu nad pravosuđem, policijskim agencijama i Islamskom zajednicom, sve, naravno, po familijarnoj liniji. Iako je režim već krenuo, tek se sada priprema teren za neometano zastrašivanje neposlušnih medija, hapšenja nepodobnih tužilaca i sudija, klasičnim pakovanjima i montažama političkim protivnicima, koristeći okorjele kriminalce kojima je uvijek upravljala ta ista SDA kao kredibilne svjedoke pred sudovima!

 

 Izetbegović možda i jeste spreman ovu zemlju gurnuti u nove konflikte. Ne radi BiH i Bošnjaka, nego da bi spasio sebe i svoju rodbinu na vlasti! 

 

Nesposoban da napravi korake u odnosu na prošlost, strahujući od vlastite ratnoprofiterske istine, razotkrivanju mnogobrojnih neriješenih političkih ubistava, koja prema svim raspoloživim podacima upućuju upravo u njegovo dvorište, pod plaštom zaštite siromašnog bošnjačkog naroda i Bosne koju je njegov rahmetli otac u Dejtonu podijelio, Izetbegović možda i jeste spreman ovu zemlju gurnuti u nove konflikte. Ne radi BiH i Bošnjaka, nego da bi spasio sebe i svoju rodbinu na vlasti! 

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 


BLIN
KOMENTARI