Ustvrđeno na današnjoj sjednici

SDP BiH traži hitnu sjednicu Parlamenta FBiH: Socioekonomska i sigurnosna situacija je alarmantna!

Front 25.04.15, 17:13h

SDP BiH traži hitnu sjednicu Parlamenta FBiH: Socioekonomska i sigurnosna situacija je alarmantna!
Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na današnjoj sjednici je, između ostalog, zaključio da predstavnici Kluba poslanika u Federalnom parlamentu traže hitnu sjednicu Parlamenta FBiH, na kojoj bi se raspravljalo o trenutnoj socioekonomskoj i sigurnosnoj situaciji u FBiH, s posebnim osvrtom na izbor Dragana Lukača za direktora Uprave policije FBiH, čime se federalna policija stavlja pod kontrolu stranačkih interesa - saopćeno je iz SDP-a



Kako se navodi, nepojmljivo je da, u trenucima kada su štrajkovi na ulicama gradova svakodnevna pojava i kada je sigurnosna situacija svakim danom sve gora, od konstituisanja novog saziva Parlamenta FBiH nije sazvana nijedna redovna sjednica ove zakonodavne institucije.



Stoga će, dodaje se, Klub poslanika SDP BiH u Parlamentu FBiH, u najkraćem roku, pokrenuti inicijativu za sazivanje sjednice Predstavničkog doma na kojoj bi se razmatralo stanje u Federaciji BiH, kao i drastično narušeni odnosi vladajućih koalicionih partnera.



Članovi Glavnog odbora pohvalili su skorašnje stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije, ali su, u isto vrijeme, iskazali i zabrinutost zbog zastoja naše zemlje na evropskom putu.



Zato je zatraženo od Kluba poslanika SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH da upute inicijativu o sazivanju sjednice ovog parlamenta, kao i sjednice Vijeća ministara BiH, čija će jedina tema biti ubrzanje evropskog puta naše zemlje.



SDP BiH podržava stav sindikalnih organizacija u BiH koje se protive donošenju zakona o radu, kojim bi se predvidjelo ograničavanje ili ukidanje nekih radničkih prava, poput ugovora o radu na neodređeno vrijeme, što je direktan udar na radničku klasu i što bi moglo izazvati značajne poremećaje u domaćoj privredi.



SDP BiH će, u saradnji sa bh. sindikatima, učiniti sve da novi zakon o radu bude napravljen po mjeri i dostojanstvu bh. radnika - navedeno je u saopćenju.



Usvojen je i Pravilnik o održavanju unutarpartijskih izbora za predsjednike opštinskih, gradskih, kantonalnih i regionalnih organizacija, te izbora za predsjednika SDP BiH, kojim je predviđeno da se proces glasanja obavlja glasačkim listićima na biračkim mjestima u opštinskim organizacijama.



Na sjednici su osuđene i inicijative i djela lokalnih vladajućih struktura u Stocu, Bileći i Bugojnu, po pitanju uklanjanja spomenika iz NOB-a, što je dokaz da su strukture koje se bore protiv antifašističkih tekovina i dalje vrlo jake u BiH, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP BiH.



(Fena/mr)

 

BLIN
KOMENTARI