Suđenje za teroristički napad na PU u Bugojnu

Tužilaštvo (ne) krije dokaze protiv Harisa Čauševića Oksa?

Hronika 25.04.15, 14:42h

Tužilaštvo (ne) krije dokaze protiv Harisa Čauševića Oksa?
Advokat Ifet Feraget, zastupnik Harisa Čauševića Oksa kojem je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo presudu kojom je zbog terorističkog napada na Policijsku upravu u Bugojnu osuđen na 45 godina zatvora, jučer je na statusnoj konferenciji ponovo ukazao na niz dokaza u ovom predmetu koje im, prema njegovoj tvrdnji, Tužilaštvo BiH nije dostavilo

 

On je zatražio da se odbrani dostave dva originalna DVD-a sa mjesta uviđaja, da Sud preuzme originalni hard disk oduzet od Čauševića, da naloži SIPA da se dostave originalna kamera Sony i originalan snimak uviđaja, sačinjen 27. i 28. juna 2010. 

 

- Nismo dobili dokaze na osnovu kojih je sutkinja Tatjana Kosović, kao sudija za prethodno saslušanje, potvrdila optužnicu. To je glavni problem. Tužilaštvo četiri godine negira da posjeduje snimak uviđaja, iako ranije navodi da je dobilo dva DVD-a. Videosnimak uviđaja dostavljen je Tužilaštvu od FUP-a prije četiri godine. Tvrdnja odbrane je da je ovaj snimak manipulisan, mišljenja je Feraget, koji je dodao i to "da se sve radi kako bi se prikrili pravi počinioci djela". Ukazao je Čauševićev branilac i na indeks dokaza koji im nije dostavljen.

 

- Dobili smo samo jedan CD na kojem se nalazi mali broj dokaza navedenih u optužnici, potvrđenoj na osnovu 13 registratora dostavljenih Sudu. Ovo je treća statusna konferencija pred Apelacionim vijećem i Sud je upozorio Tužilaštvo da dostavi sve dokaze. Ono je to samo djelimično učinilo. Mislim da Tužilaštvo ima još niz dokaza koji idu u prilog odbrani, a koji nam nisu dostavljeni, smatra advokat Feraget, koji je predložio vještačenje psihičkog zdravlja i stepena uračunljivosti svjedoka Adnana Haračića Mace, a koji je, kako je Sud obaviješten iz KPZ-a, ovisnik o kokainu.

 

Tužilac Dubravko Čampara smatra da je riječ o savršenoj manipulaciji odbrane, te da ovime odugovlače postupak. Čampara tvrdi da ne postoji videosnimak, već samo dva DVD-a na kojima je fotodokumentacija. Potvrdio je da postoji snimak sa lica mjesta koji je SIPA uradila za svoje potrebe i koji traje 20-ak minuta. 

 

- Čut ćemo odbranu još deset puta da traži ove dokaze i sve se ovo dešavalo i tokom prvostepenog postupka, tvrdi Čampara.

 

Jučer je preslušan i videosnimak svjedočenja Amira Ćorića. 

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI