Istočno Sarajevo, Mostar, Tuzla

Započeli kongresi SBB-a, HDZ-a i SNSD-a: Ko će biti predsjednici stranaka, a ko članovi glavnih odbora?

Front 25.04.15, 13:14h

Započeli kongresi SBB-a, HDZ-a i SNSD-a: Ko će biti predsjednici stranaka, a ko članovi glavnih odbora?
Peti sabor Saveza nezavisnih socojaldemokrata (SNSD) počeo je u 12 sati u Istočnom Sarajevu, a otvorio ga je predsjednik stranke Milorad Dodik

 

 

On je pozdravio delegate, goste Sabora i sve prisutne, a naročito, kako je kazao, one koji nisu ovdje.



- One koji su dio naše velike armije, oni koji su nam dali snagu, mnoge naše aktiviste - kazao je Dodik.



Naveo je da 5. Sabor dolazi u vrijeme njihovog redovnog okupljanja u želji da afirmiraju svoje rezultate i da se dogovore kako će raditi dalje.



Kako je predviđeno dnevnim redom koji je usvojen na početku Sabora, danas će biti izabrani predsjednik SNSD-a, a kandidat je dosadašnji predsjednik Milorad Dodik.



Bit će izabrani i članovi Glavnog odbora, predsjednik i članovi Statutarne komisije i predsjednik i članovi Nadzornog odbora.



Predviđeno je i razmatranje i usvajanje Izvještaja o radu SNSD-a, razmatranje i usvajanje Prijedloga statuta SNSD-a, te razmatranje i usvajanje prijedloga deklaracija 5. sabora SNSD-a.



Jedna od predloženih deklaracija koja će biti razmatrana nosi naziv "Republika Srpska-slobodna i samostalna budućnost i odgovornost“.

 

Također, XII. sabor Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) počeo je s radom.



Sabor, koji se održava u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače, započeo je s izborom radnih tijela, a u tijeku je obraćanje gostiju Sabora.



 Na Saboru će biti  biran i novi predsjednik te stranke, izvjesno je kako će to ponovo biti Dragan Čović, koji stranku vodi još od 2005. godine.

 

Isto tako, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli danas je počeo Drugi kongres Saveza za bolju budućnost BiH (SBB).



Kongres je otvorila glumica i članica ove stranke Zana Marjanović.



-Mjesto održavanja današnjeg kongresa nije slučajno. Tuzla je prva rekla dosta i pokrenula nezaustavljive procese. Takvu poruku danas šaljemo iz Tuzle, da idemo u tom smjeru - izjavila je Marjanović na početku Kongresa.



U toku je plenarna sjednica i izbor radnih tijela.



Delegati će na kongresu birati predsjednika stranke, Glavni i Nadzorni odbor te Sud časti. Bit će 220 kandidata za razne funkcije, od čega će se 88 birati u Glavni odbor stranke.



Kandidat za predsjednika stranke je Fahrudin Radončić, dosadašnji stranački predsjednik.



(Fena/mr)

 

BLIN
KOMENTARI