FOTO/ Besplatan ulaz na projekcije

Premijerom filma 'Posljednje pismo' otvoren Festival turskog filma u Sarajevu

Kultura 23.04.15, 10:15h

Premijerom filma 'Posljednje pismo' otvoren Festival turskog filma u Sarajevu
Mnogo je zajedničkih stvari koje dijele građani naše dvije države. Očekujemo da građani BiH, kao i državljani Turske dođu na festival i pogledaju ono što ih zanima, istaktnuo je Sahin

 

Premijernim prikazivanjem filma „Posljednje pismo“ reditelja Özhana Erena u Narodnom pozorištu u Sarajevu sinoć je svečano otvoren 7. Festival turskog filma. Festival će trajati od do 27. aprila u Sarajevu te od 28. aprila do 2. maja u Zenici.

 

Gost ovogodišnjeg 7. Festivala turskog filma je Nihat Gül, zamjenik podsektretara Ministra za kulturu i turizam Republike Turske koji je u svome obraćanju naglasio da su 7. Festival turskog filma organizirali Generalni direktorat za kinematografiju Republike Turske i Ureda savjetnika za kulturu i turizam Republike Turske Ambasade Republike Turske u BiH.

 

festival-turskog-filma-sarajevo

 

„Raduje nas što se festival turskog filma organizuje u prijateljskoj i bratskoj državi Bosni i Hercegovini. Iskreno se nadam da će se odabrani filmovi svidjeti bh. publici i da će uživati u filmovima. Budući da je ove godine stogodišnjica bitke na Čanakkalama, odlučili smo da Festival otvarimo filmom 'Posljednje pismo'. Ovim povodom sjećamo se i Bošnjaka koji su svoje živote dali u ovoj bitki“, kazao je Gül, koji je zvanično proglasio 7. Festival turskog filma otvorenim.

 

U ime domaćina, Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH ataše za kulturu i turizam Sahin Soner istaknuo je da je veoma uzbudljivo organizirati jedan ovakav događaj.

 

„Mnogo je zajedničkih stvari koje dijele građani naše dvije države. Očekujemo da građani BiH, kao i državljani Turske dođu na festival i pogledaju ono što ih zanima“, istaktnuo je Sahin.  

 

Od četvrtka, 23. aprila filmovi će se prikazivati u sarajevskom kinu „Meeting point“. Tako će filmska publika u četvrtak, 23. aprila u terminu od 20.00 sati moći pogledati film “Ljubav voli slučajnosti”, dok će u petak 24. aprila u istom terminu biti prikazan film “San leptira”.

 

festival-turskog-filma-sarajevo-1

 

U Kinu „Meeting point“ filmska pubilika će u subotu, 25. aprila u terminu od 20.00 sati biti prikazan film “Fetih 1453”, a u nedjelju, 26. aprila u 20.00 sati na rasporedu je projekcija filma “Bilo jednom u Anadoliji”. U ponedjeljak, 27. aprila u kinu 'Meeting point' bit će dvije projekcije. U terminu od 18:00 sati gledatelji će moći pogledati film „Posljednje pismo“, dok će u terminu od 20.00 sati biti prikazan film „Čudo“.


Nakon Sarajeva, Festival turskog filma održat će se i u Zenici. Tokom pet dana u Miltiplexu „Ekran“ u Zenici bit će prikazano pet filmova. Tako će zenička publika u utorak, 28. aprila u terminu od 19:00 sati moći pogledati film “Fetih 1453”. U srijedu, 29. aprila u terminu od 18:00 sati bit će prikazan film „Čudo“, a u četvrtak 30. aprila u istom terminu film “San leptira”. Filmska publika će u petak, 1. maja u terminu od 18:00 sati moći vidjeti film „Posljednje pismo”. Posljednjeg dana Festivala u Zenici, u subotu 2. maja, na rasporedu su dvije projekcije. U terminu od 16:00 sati bit će prikazan film “Fetih 1453”, za koji već sada vlada veliko interesovanje zeničke publike, dok će u terminu od 18:15 sati biti prikazan film “Ljubav voli slučajnosti”.

 

Svi filmovi su titlovani na B/H/S i engleskom jeziku. Ulaz u kino „Meeting point“ i Multiplex „Ekran“ za posjetitelje je besplatan.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI