Izdvajamo iz programa

Uzbudljivi naslovi na Cinema TV: Od 'Vala' do 'Bernieja'

Mediji 22.04.15, 12:00h

Uzbudljivi naslovi na Cinema TV: Od 'Vala' do 'Bernieja'
Na prvom bh. filmskom kanalu Cinema TV u ovoj i narednoj sedmici očekuju vas uzbudljivi filmski naslovi

 

RATNICA


23.4. četvrtak: 20.10


24.4. petak: 22.00

Drama, 2011, Njemačka, 100 min.


Reditelj: David Wnendt


Uloge: Alina Levshin, Jella Haase, Sayed Ahmad

 


 
Marisa je dvadesetogodišnja Njemica koja mrzi strance, Židove, policajce i sve koje smatra odgovornim za propadanje njene države. Ona provocira, pije i tuče se, a sljedeća tetovaža će joj biti portret Adolfa Hitlera. Jedino mjesto gdje se osjeća da pripada jest sa grupom neonacista gdje su mržnja, nasilje svakodnevica.


Njena uvjerenja polako će se početi mijenjati kada upozna izbjeglicu iz Afganistana.


Film o neonacističkoj mladeži u Njemačkoj, osvojio je brojna priznanja kako na njemačkim tako i na međunarodnim filmskim festivalima.
 

VAL


24.4. petak: 20.10


Triler, drama, 2008, Njemačka, 107 min.


Režija: Dennis Gansel


Uloge: Frederick Lau, Max Riemelt, Jennifer Ulrich

 

 

Srednjoškolski profesor Rainer Wegner popularan je među učenicima i veoma je neobičan. Prisiljen je naučiti o autokraciji za školsku sedmicu projekata. Na početku nimalo entuzijastičan oko toga Wernera iznenadi reakcija studenata oko projekta. On učenike uči kako da postanu uključeniji u ideju samovlade no uskoro razredni projekt stvori vlastitu moć i jezivo počne sličiti na Njemačku iz prošlosti. Mogu li Werner i njegov razred shvatiti što se događa prije nego se užasi prošlosti počnu ponavljati?


Film se temelji na socijalnom eksperimentu Rona Jonesa nazvanom "Treći val" koji treba demonstrirati kako čak ni demokratska društva nisu imuna na fašizam.

 

26.4. nedjelja: 20.10

 

BERNIE


Komedija, drama, kriminalistički, 2011., SAD, 99 min.


Režija: Richard Linklater


Uloge: Jack Black, Shirley MacLaine, Matthew McConaughey

 


U malom gradu u Teksasu živi Bernie Tiede, pogrebnik koji je voljeni član zajednice. Bernie iznenada postaje prijatelj s udovicom Marjorie Nugent koju ostali smatraju hladnom i rezerviranom, no dvojac postane nerazdvojan, odlaze na putovanja i na ručkove. U početku je Bernie bio sretan, no počela ga je smetati njena konstantna potreba za pažnjom zbog čega je znala biti i pomalo agresivna. Kako to više nije mogao izdržati, Bernie je jedan dan ubije, a kako je niko nije volio sugrađani ni ne postavljaju previše pitanja o njenom nestanku...


Snimljen prema istinitom događaju iz 1996. godine kada je 38-godišnji Bernie ubio svoju prijateljicu, film je dobio prilično dobre kritike i osvojio osam nagrada te još desetak nominacija, od kojih se izdvaja ona za Zlatni globus.

 

30.4. četvrtak: 20.10

 

VEČERNJE SUNCE / THAT EVENING SUN

 

Drama, 2009., SAD, 109 min.

 

Režija: Scott Teems


Uloge: Hal Holbrook, Ray McKinnon, Walton Goggins

 


Sin ga je smjestio u starački dom i brzo na njega zaboravio no Abner Meecham shvatio je kako čekanje smrt nije način življenja. Odlučan uživati u svojim posljednjim danima, Abner se vraća na svoju obiteljsku farmu kako bi umro na svojoj zemlji, u obiteljskom okruženju. No kada stigne kući otkriva kako je njegov sin iznajmio njegovu farmu njegovom neprijatelju Lonzu Choatu. Lonzo odbija otići pa se Abner useli u kolibu koja je na imanju. No njihove nesuglasice su iz dana u dan sve gore s obzirom da obojica vjeruju kako su u pravu. Počinju prijetiti jedan drugome i samo je pitanje vremena kada će situacija kulminirati.


Film se temelji na kratkoj priči iz 2002. “Hate to See That Evening Sun Go Down" Williama Gaya. Film je osvojio brojna priznanja na filmskim festivalima diljem SAD-a.
 

1.5 petak - 20.10

 

POSLJEDNJE NARUDŽBE / LAST ORDERS


Drama, 2001., Njemačka, Velika Britanija, 109 min.


Režija: Fred Schepisi


Uloge: Michael Caine, Bob Hoskins, Tom Courtenay, Helen Mirren

 


Jack Dodd je bio londonski mesar koji je uživao u krigli piva s prijateljima tijekom 50 godina. Umro je kao što je i živio: sa osmijehom na licu na utrkama konja na koje se kladio sa posuđenim novcima. No prije nego je umro zaželio je posljednju želju: da se njegov pepeo prospe u more kod Margatea. Film prati njegove prijatelje Raya, Lennyja, Vica i Vicovog sina Vincea dok putuju prema moru sa pepelom. Putem se prisjećaju svojih života, ljubavi i razočaranja dok razmišljaju o uspomenama na Jacka i njegovu ženu Amy.


Film se temelji na romanu "Last Orders" za koji je Graham Swift 1996. osvojio nagradu Booker. Helen Mirren osvojila je nagradu Londonskih kritičara za sporednu ulogu dok je cijela glumačka postava nagrađena u SAD-u gdje su osvojili nagradu National Board of Review.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI