Svi se drogiraju, od taksista do službenika

Omiljena rekreacija u Egiptu: Tramadol, tableta za rad i igru

Hronika 21.04.15, 20:24h

Omiljena rekreacija u Egiptu: Tramadol, tableta za rad i igru
Male tablete Tramadola su sveprisutne u Egiptu. Taksisti ih uzimaju da ostanu budni na cesti. Muškarci ih koriste da poboljšaju svoju seksualnu moć. Niskorangirani službenici ih prihvataju kao mito. Mladenci ih čak dobijaju kao svadbeni poklon. Tramadol je postala omiljena rekreacijska droga u Egiptu, i nadmašila je i heroin i kanabis, piše The Economist

 

 

 

Opioid koji se prepisuje kao analgetik, Tramadol je dobio reputaciju da poboljšava budnost i mušku potenciju - a što su prilično tražene osobine u zemlji gdje ljudi obično rade po nekoliko poslova da bi sastavili kraj sa krajem i gdje malo žena može da doživi orgazam zbog sveprisutnog obrezivanja žena.

 

"Prosto vas opusti. Čak i da se pred vašim očima dvojica ubijaju na smrt, vas je baš briga," objašnjava bankar Taha, dok kupuje ove teblete od apotekara koji mu gleda kroz prste. Rekao mu je da mu ova droga pomaže na poslu. 

 

Bez stigme

 

Sve donedavno, Tramadol se prodavao za jednu ili dvije egipatske funte po tableti ($0.15-$0.3). 


Ovo je vrlo povoljno za zemlju gdje su prosječna primanja po domaćinstvu manje od $4,000 godišnje. 

 

"Ne postoji društvena stigma vezana za Tramadol," kaže Hisham Mamdouh, koji je na čelu jednog rehabilitacionog centra u Kairu. Barem su 40% pacijenata na njegovoj klinici ovisnici. Među njima je i Ibrahim, socijalno neprilagođen 17-godišnjak. On je još kao dijete uzeo pola tablete.

 

"Odjednom sam bio neobično pun energije i pozitivan," kaže on. Deset godina kasnije, navukao se na čitavo pakovanje tableta dnevno i čak su i tada efekti izostali. Simptomi predoziranja uključuju nesvjesticu, groznicu, glavobolje, teškoće sa spavanjem, mučninu i napade. 

 

Tranzitna zemlja

 

Upotreba Tramadola je porasla nakon revolucije iz 2011. kada je svrgnut diktator Hosni Mubarak. Razlog je djelomično u slabljenju državnih kontrola. 

 

Droga je stigla naveliko iz Indije i Kine u slabo pregledanim kontejnerima, kaže Ehab El-Kharrat, ljekar koji je na čelu Programa Sloboda, droge i HIV, lokalnog NGO-a koji vodi kliniku.

 

On kaže da je potrebno više sredstava za rehabilitaciju i obrazovanje o zdravlju a što je nužno u ovom trenutku za Egipat.

 

Ova je zemlja tranzitna tačka za farmaceutske proizvode koji se izvoze u susjedne zemlje. Carinske inspekcije pod predsjednikom al-Sisijem su nedavno umanjene. Tokom 2013, vlada je zaplijenila 35 miliona tableta koje su bile prokrijumčarene.

 

Framaceuti koji ih ilegalno prodaju se suočavaju sa zatvorskim kaznama. Cijena Tramadola je sada prilično porasla, tako da se sada kreće od $1-$3 po tableti. 

 

No sudovi ne mogu da učine ništa bez aktivnijeg angažmana policije, koja je često u dosluhu sa trgovcima droge ili su čak je čak sami preprodaju.

 

Ako vlada napravi pozitivan korak u restrikciji zaliha, to može imati neželjene posljedice da se narod u Egiptu okrene heroinu.

 

Neki se plaše da Egipat tek očekuju pravi problemi sa drogom. 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI